[其他] 有無人有debug卡介紹(已解決)

邊款比較準 因為電腦系統不停 桌面停頓 洗機不能解決

想買張debug check下

boot 到入windows的話,debug卡幫你唔到你

check 下cpu temp
ram 換下位置或試不同組合

Debug card 不能解決 load OS 後的問題
如果你架機在 bios 畫面已經停頓, 甚至開機無畫面, Debug card 先有用

去到後 PCI-E 時代,好多 Debug 卡都讀錯

boot 到入windows的話,debug卡幫你唔到你

check 下cpu temp
ram 換下位置或試不同組合 ...
pure_water 發表於 2015-7-2 09:40

主要問題 全部試過 只有底板不能測試

我係z97 maxi ranger

Debug card 不能解決 load OS 後的問題
如果你架機在 bios 畫面已經停頓, 甚至開機無畫面, Debug card 先有 ...
觀星是答案 發表於 2015-7-2 09:40

咁樣既話 我真係搞唔到 check唔到咩問題

底板會唔會令到桌面 下面個行 停頓?

如你覺得是板,咪直接買塊新板試,再拿舊的去整,整完就賣

如唔未肯定就上ashop 試啦

咁樣既話 我真係搞唔到 check唔到咩問題

底板會唔會令到桌面 下面個行 停頓? ...
小浪浪 發表於 2015-7-2 11:05

如冇出過藍畫面,我覺得似windows問題多

如冇出過藍畫面,我覺得似windows問題多
pure_water 發表於 2015-7-2 11:16

無出過 只是 每次桌面 下面個行停頓 不能按

要按工作管理員 先可以正常返 過一陣又咁

試過洗機 換過hd 試過 check過hd ssd 都無問題

如你覺得是板,咪直接買塊新板試,再拿舊的去整,整完就賣

如唔未肯定就上ashop 試啦 ...
pure_water 發表於 2015-7-2 11:12

主要想知問題 因為裝曬水冷 拆底板好麻煩