[主機板] 漢科維修主機板問題

小弟唔小心整彎同整斷幾枝cpu針,拎上漢科整先發現板底張serial貼紙比水冷頭個背板雙面膠貼走,一開頭話唔保,後尾傾二傾比我放低先之後等asus覆保唔保,有無師兄有試過無左serial貼紙又肯保或者覺得asus會唔會保

咁樣同買左份保險岩岩斷供出事要claim無咩分別......

小弟唔小心整彎同整斷幾枝cpu針,拎上漢科整先發現板底張serial貼紙比水冷頭個背板雙面膠貼走,一開頭話唔 ...
lch142b 發表於 2015-7-2 18:52

叫佢地 check 返粒 Bios,
Bios 入面有晒 serial No. 及 mac address

回覆 2# bigjohnx

我覺得我係買左保險出事之後搵佢claim,佢同你講陳生岩岩發現你有其他病,所有野都唔保,我覺得我係咁情況,大佬我肯比錢整,因為我講道理確實係人為而做成,但有咩理由惡到連比錢整都話未必得要等消息,我連盒連保養證係到,代理唔保我會投訴到消費者委員會,我唔相信無方法確認板的serial

回覆 3# Felix00

多謝師兄意見,如果佢打黎同我講唔保比錢都唔整,我會要求佢地咁做,再唔得我就投訴消委會

其實如果你有留盒, 我覺得有理據要佢去跟進.

回覆  Felix00

多謝師兄意見,如果佢打黎同我講唔保比錢都唔整,我會要求佢地咁做,再唔得我就投訴 ...
lch142b 發表於 2015-7-2 21:24

用普通 software 己經可以 check 到
佢地係代理負責維修, 應該有專用 software 來 check

回覆 7# Felix00

謝謝分享.

回覆 7# Felix00

我問漢科條友華碩係咪有方法check到serial,佢話唔知,要等佢覆保唔保

回覆  bigjohnx

我覺得我係買左保險出事之後搵佢claim,佢同你講陳生岩岩發現你有其他病,所有野都唔 ...
lch142b 發表於 2015-7-2 21:22

樓主你咁講似乎你開唔開post都一樣,心入面已經有曬答案
講真人地都係打份工,有指引要點處理保養,唔應該用自己"專業知識"去judge一件事,出事咪大檸樂
等下啦,我唸點都會有保