[開箱] 牽一髮動全身——意外的升級(i5 4460, B85, GTX960, SP920)

五月果陣張舊顯示卡壞左,諗住買番張R9 270,不過見AMD就黎出新卡,所以就用住內顯等下先。可惜AMD新卡大部分都係馬甲,仲要係馬甲既馬甲,實在令人卻步。

唯一一張令我比較有興趣既係R9 285/R9 380,不過我最後都係揀左GTX960,因爲:
1. 睇左好多評測,雙方性能不相伯仲
2. GTX960功耗上優勢大好多(我隻火牛得400W)
3. NV陣營有Zotac提供五年保養

Zotac GTX960 2GB普通版標價$1649,最後$1600成交

(之前有promo話Zotac卡送Batman: Arkham Knight,但我呢張係送Metal Gear Solid V: Ground Zeroes,無Batman。大家買之前要睇清楚盒上面圖案)

揀Zotac係因爲佢有五年保,自己對打機要求唔高,希望張卡可以用耐D:

散熱器上蓋係全金屬,質感好好,不過比PCB長左一截:

佢最大既問題係:居然同我塊H61主板唔兼容!
(詳情請見:http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

睇黎唯有換主板。呢三年幾用i3 2100,一直都想升級,但又覺得換二手Sandy Bridge/Ivy Bridge i5唔太抵,就趁今次機會直上Haswell i5 4460($1315)啦。
(粒i3 2100同H61用左黎幫屋企人部電腦升級)

(點解唔等Skylake?因爲估計Skylake進步唔大,新出又會貴少少,又無原生支援DDR3 1.5V)

主板方面,就揀左ASUS Vanguard B85($750),同樣係因爲佢有五年保:

(如果MSI仲有五年保既話,我好可能會揀番塊平D既MSI板)

順便買多條4GB DDR3 1600($185),等8GB跌穿$300再入貨。

原來依家既RAM咁矮身,差D以爲自己買錯型號:

既然已經上左i5,無理由唔上埋SSD,所以就順便買埋Adata SP920 256GB($720):

(點解唔買Crucial BX100?因爲我諗住遲D買隻BX100俾notebook用,而我又唔想兩次都買同一個牌子,驚兩隻會一齊出事)
(點解唔買五年保Samsung EVO 850?一來EVO 850用TLC,二來SSD跌價快,不如依家慳D,到時再買仲抵)

好啦,新硬件係咁多,跟住落黎係一D簡單跑分。

3DMark FireStrike:
(張卡預設超頻近乎零,所以分數唔高)

GTX960 閒置溫度:

GTX960 滿載溫度:
(其實無傳說中咁低)

SP920 跑分:
(Read access time好似比網上其他評測慢,唔知係唔係因爲裝左Windows係上面)

今次就係咁多,希望部機可以生生性性,陪多我五年啦!
(係呢到要再次多謝由2009年一直陪到依家既Corsair CX400火牛)
--------------------------
更新:食完飯做多次AS SSD Benchmark,read access time正常番

真係因為display 而換晒成部機

Read access time 真係慢我一倍,我0.072ms,我隻sp920 256gb都係裝左win 7.

好,實用主意,支持師兄。

ram 插錯,行唔到dual channel

何解兩條 RAM 不是插在同色 slot (啡或米色) ?

ram 插錯,行唔到dual channel
henrietta 發表於 2015-7-3 19:43
何解兩條 RAM 不是插在同色 slot (啡或米色) ?
rkkc 發表於 2015-7-3 19:50

一開始以爲兩條插同一channel先行到dual channel,後來發覺唔係,已經改番。多謝兩位師兄提醒。

最鐘意睇呢d實而不華既開箱

話說我都有你之前新顯示卡同主版唔兼容嘅情況,同你一樣不斷install 同uninstall。。

之後發覺將部機直接打橫用反而正正常常。。一直至今

不過你都有新機用