[電腦組合] 集思廣益 Step2 - LGA 2011-3 應該買什麼 .... (LGA 2011-3)

Step1: http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2207001

雖然我 3 , 4 號機係二手區都無人買 , 但我還是決定先上 X99 再慢慢賣...
PS: 估唔到我張 970 無人要 ... 如果比我細佬打 LOL 會不會太浪費...

機箱有3個方案
1. 舊 CoolerMaster Elite 371
2. 舊 NZXT H2
3. 買新 , 但未決定 , 求建議

CPU都有3個方案
1. 直上 5960X
2. 5820K , 等 14nm 8C (有傳 6930K 是 8C)
3. E5
   - ES 不顯講真真係不太敢用
   - QS 正顯又不是個個型號有
   - 普遍低頻 , VM 用途之類係好 , 但係玩 Game 就

比如 E5 1660V3 ES
E5-2673 V3 QS 正顯
http://item.taobao.com/item.htm? ... ;abbucket=15#detail

MB (Jumbo Price)
1. ASUS 華碩 X99-A/USB 3.1 X99,DDR4,LGA 2011-3,USB3.1,SATA3 6Gb/s ATX M/B        HK$ 2600
2. ASUS 華碩 SABERTOOTH X99 X99,DDR4,LGA 2011-3,USB3.1,SATA3 6Gb/s ATX M/B                HK$ 2850
3. 其他選擇

- ASUS BIOS 近排我用過禁多塊覺得最正係佢
- OC Socket (然而 , 究竟真的有無用)
- 有D擔心 ASUS SABERTOOTH 難清塵

到 RAM , 真係好難搞
中央由報價 Kingston DDR4 8G HK$ 680 ... ADATA 仲貴
我對頻率,CL無特別要求 , 我主力3770K仲係行緊 DDR3 1333 (i7 930 仲行緊 1066...)
有無建議

散熱...好似先係BOSS
我所有舊散熱全部Not Support 2011
研究緊上風定一體水 (對散熱無什麼研究 , 求介紹)
- 風散熱怕頂RAM
- 水要看機箱 Support , 另外都市傳說 ... 日子耐會氧化什致爆喉

X99-A ....... LOL 上得X99 就上埋R5E去啦

你d機冇人要係因為價錢問題, 如果拆開賣應該會好d, 因為d server版好少人啱用, asus server case又太大

我見到淘寶E5 2648L 正式版都只係1700人仔
不過1.8g

X99-A ....... LOL 上得X99 就上埋R5E去啦
kmbkmb 發表於 2015-7-6 01:09

1. 價錢真係好貴... 高快夠我上2塊 X99-A
2. 有什麼功能是R5E有而對我有用的 @@?  (沒研究過 , 如果上 5820K 可能上 R5E)

我見到淘寶E5 2648L 正式版都只係1700人仔
不過1.8g
6874453 發表於 2015-7-6 01:42

Link?

你d機冇人要係因為價錢問題, 如果拆開賣應該會好d, 因為d server版好少人啱用, asus server case又太大 ...
肥矢 發表於 2015-7-6 01:20

@@ 價錢呢D PM研究下好啦 , 呢到唔講
拆開的話,CPU,RAM肯定易放好多, 但MB肯定要賤賣什致賣不出...
asus server case 好大咩...

Link?
冰水半糖 發表於 2015-7-6 03:06

http://item.taobao.com/item.htm? ... p;abbucket=6#detail

6874453 發表於 2015-7-6 03:15

V1 snb 來的。。。唔想玩舊平台

回覆 5# 冰水半糖

咁就E5 1660 v3 (ES)啦 八核同一般5960X一樣

而且價錢仲比5820K平3舊水

同埋聽到有個台灣朋友講 佢有6930K 樣板 依舊維持六核