[主機板] [更新:今日入左塊MSI 970 Gaming]而家仲有冇行 Socket AM3 底板賣?

各位師兄好:

由於小弟部機近排成日都開唔著/用用下突然熄左,已經換晒散熱膏,亦都上網search過下d 自我檢測的方法將d硬件逐件拆出黎試,但係初步發現d RAM, display卡又唔似有事,所以懷疑係塊底版出事,所以想換左塊底板試試。

我而家用緊塊底板係:MSI 870-G45 (MS-7599)
hardware config.png

因為我又唔想成部機換,所以想問問,以我而家部機的config,現時市面上仲有冇d底板係啱我架?

唔該晒咁多位~~

AM3+底板可用AM3 CPU

你的CPU支援DDR3記憶體嗎?

如果可以的話, 你買支援AM3+的底版如AMD 800系列可以正常用,最多你用不到部份功能.

回覆 2# yjfoeg

由於小第好新手下,只係知道少少好basic ge電腦知識...
    師兄ge意恩係我可以睇d行「AM3+」ge底板嘛?

你的CPU支援DDR3記憶體嗎?

如果可以的話, 你買支援AM3+的底版如AMD 800系列可以正常用,最多你用不到部份功 ...
polarhei 發表於 2015-7-6 16:17

唔睇內文
870-G45本身就係DDR3 only

回覆  yjfoeg

由於小第好新手下,只係知道少少好basic ge電腦知識...
    師兄ge意恩係我可以睇d行 ...
ted0244 發表於 2015-7-6 16:17

但AM3+ 底板都唔多,基本上落到鋪先知邊隻有貨

回覆 3# polarhei

THX師兄!
    我而家係用緊2條 4GB DDR3的
    我估冇問題掛.......

但AM3+ 底板都唔多,基本上落到鋪先知邊隻有貨
yjfoeg 發表於 2015-7-6 16:19

好的! 謝謝師兄!
    咁我再search下有邊d AM3+ 底板好用
    THX THX

回覆 5# yjfoeg

仍有分別包括HT速度. 但這個對急用玩家而言不太重要. 但火牛可能有問題而佢未必知.

回覆  yjfoeg

仍有分別包括HT速度. 但這個對急用玩家而言不太重要. 但火牛可能有問題而佢未必知. ...
polarhei 發表於 2015-7-6 16:23

其實我開頭都有諗過係咪火牛有事.....
    我遇到Ge情況係,禁左大制,部機有電到,但係就Load唔到任何畫面出黎,連開機嗰下嗶聲都冇
    所以我自己估計,有電到的話.....應該唔係火牛有事掛.......