[開箱] 比ITX 更細既 optiplex 3020M

本來諗住砌部ITX放係廳用
已經諗好埋用i3 4160+B85M ITX+ lixn li Q09FN
但睇落都好似好大舊, 又唔想自己落手砌
(原本有諗過NUC, 但CPU偏慢而且貴D)
最後懶到係官網訂部Micro 機算....計埋正版win 7 pro 條數差唔多

來番個開箱先

有送牛, mouse, keyboard, win 7 pro碟

隻65W牛群光制, 話有87% efficiency

optiplex 3020M, 體積只係18.2mm x 17.6mm x3.6mm

共有2個USB3.0, 4個USB2.0, VGA, Display port, onboard lan

話明玩開砌機, 點會唔拆開佢睇下用料先
不過部機好易拆, 機尾得一粒羅絲, 其他都係易拆式免羅絲

Sunon 5V 4.5W 風扇

HDD架

最估唔到otpiplex series 都會落WD black HDD
重要係14年尾馬拉貨, 比起其他用txshiba/WD blue notebook 更好

拆埋heatsink

用kingstxn DDR3-1600 4GB 1.35V

heatsink 由AVC 制, 之前都有幫AMD CPU代工原廠heatsink,
質量有番咁上下

反正拆埋, 無理由唔換埋導熱膏

睇落原廠係預先落好, 導熱膏好平均而且夠黏
不過都係會換GC-2
而socket 用lotus

最後係CPU 4150T (Haswell 35W 2cores 4threads, 3GHz, 3MB cache)

總結:
如果budget 唔多而又要正版windows,
廠機其實係一個好好既選擇,
呢部機用料上唔差,
差極都有sunon 風扇, 群光牛, WD black HDD, kingstxn ram
以3千5內budget 算係抵玩,
而呢部番新機HDD 14年出廠,運行時間只係300hrs

但唔好處係:
1. 3020M 只有M.2 2230slot, 加唔到M.2 SSD, 而wifi 卡又無留天線位, 得物無所用
(9020M 就會有M.2 2280, 而且有dual display port, 但貴成千)
2. 本身行H81 chipset 應該唔熱, 但係正HDD底下, 熱量局住散唔走, HDD 會keep 住50度
3. 無DVI port, 要用display port 轉插對舊mon有D唔方便

-----------------------------------------------------------------------------------------
15/7/2015 更新
見RAM 平加多條8GB RAM

OptiPlex 3020M        OptiPlex 3020M品質翻新機/i3-4150T/4G/500G/Intel/Windows7/Black/翻新機提供12個月有限保養服務                HK$ 3,444
:naug:

果然係一件好玩具,睇到我都有點心郁添!

OptiPlex 3020M        OptiPlex 3020M品質翻新機/i3-4150T/4G/500G/Intel/Windows7/Black/翻新機提供12個月有限保 ...
^.^ 發表於 2015-7-9 15:52

其實重有部7020MT,
2千7有i5 4590/4GB RAM/500GB HDD
重有windows 8.1

但唔知重有無,
之前呢到有師兄放, 15分鐘比人KO左:d:
但可惜係MATX 機箱......唔想放太大部機係廳.....
香港士地好貴:hitwall:

師兄介紹漏左有埋內置喇叭
利申:用緊同款4590T:p:

師兄介紹漏左有埋內置喇叭
利申:用緊同款4590T
^.^ 發表於 2015-7-9 15:57

係wor....個內置speaker 的確幾好聲.....

開win 7 入桌面果下個聲我都呆左....咁好聲既

你果部係原廠機? 我想知HDD 係wd 定死雞
因為我之前做功課大陸網係比死雞thin 版

睇落同 SILM ITX 差唔多

睇落同 SILM ITX 差唔多
Sarsaparilla 發表於 2015-7-9 16:00

thin ITX 我都有諗過用asrxck H81TM...
但又要搵65W以上牛...又要搵thin ITX 箱.....

最後安在家中等收貨方便D

P.S. dxll ARB機係馬拉寄, DHL送, 7 日就到

thin ITX 我都有諗過用asrxck H81TM...
但又要搵65W以上牛...又要搵thin ITX 箱.....

最後安在家中等收 ...
wgpoon 發表於 2015-7-9 16:05

唔洗搵
得兩隻睇得上眼
一隻係 SILVERSTONE
另一隻係淘寶既 Metal Gear

SILVERSTONE 果隻得面板係鋁
隻 Metal Gear 全鋁 ,反而厚 D ,但 HDD 放底 ,所以應該散熱好 D

最後安在家中等收 ...
wgpoon 發表於 2015-7-9 16:05
MSI ProBox23 Barebone
不過以箱板牛cooler黎計 有啲貴