[操作疑難] 把PCI-E 8X RAID卡安在PCI-E 4X SLOT

我有一張LSI-9260-8I ,想買Z97-PRO GAMER .
2 x PCIe 3.0/2.0 x16 (Single at x16, dual at x8/x8, )
1 x PCIe 2.0 x16 (max at x4 mode, black)
因為已經有2張display card
第3個SLOT我見到可以行PCI-E 4X ,唔知可唔可行呢.會唔會有速度上的問題..
有無人可以解答一下...THANKS!

此熱門卡插 4x pcie 應沒問題,http://www.hkepc.com/forum/redir ... 55&pid=25289751

你張LSI-9260-8I行8X、插4X本身己經慢左、而且有可能認吾到、再加上Z97-PRO GAMER 係M2插3與Pcie插槽1,2和SATA6G_4是共享頻寛、即你要disable左M2和SATA6G_4先行到4X,詳情可到Asus官網下載份説明書睇下

買x99咪得囉

你張LSI-9260-8I行8X、插4X本身己經慢左、而且有可能認吾到、再加上Z97-PRO GAMER 係M2插3與Pcie插槽1,2和S ...
toro 發表於 2015-7-19 00:32

正解
其實樓主咁多野, 基本上一定要上叉九九~

樓主要上X99, 唔好上Z97, 因為我同你同CASE都係入手錯左板而家先知

回覆 6# Lovecloud

有D好奇,兩位係打機定做什麽工作,要用兩張打機顯卡+RAID卡!!!!

回覆  Lovecloud

有D好奇,兩位係打機定做什麽工作,要用兩張打機顯卡+RAID卡!!!! ...
inone2 發表於 2015-7-19 14:33
有D好奇,
Display card一定係打機?
打機就唔可以行Hardware RAID?

有D好奇,
Display card一定係打機?
打機就唔可以行Hardware RAID?
yjfoeg 發表於 2015-7-19 16:08

答#7 C兄問題先.....其實唔一定玩GAME先玩2張DISPLAY, 真係有人係工作上用到亦唔止係RENDERING或DESIGN或PHOTOSHOP果類, 有某D JOB真係用A記同N記卡(仲係工作用既貴到死既卡果種, 萬萬聲以上仲要同A/N專人訂..) GPU做某類要求既JOB, 例如FINANCE MODELLING, MEDICAL呢2類我曾係IBANK見過, 其他BUSINESS都有, 不過未有機見識到, 呢度D CHING們有人做緊的只係唔鍾意講甘多出來... 呢度都有唔少猛人CDROM 架

小弟CASE係工作為同打GAME都想正所以SLI, 但我唔係用RAID卡係插PCIE SSD及用來BOOT機....呢類卡都係要插係DISPLAY位爭食但行唔足4X SPEED而家

底板個RAID唔得咩?