[操作疑難] PWN風扇控速問題....好頭痕~

1,我上網睇又話3PIN 風扇可以調速.....但又有人話要用4PIN 先可以...

2.假如3PIN都可以調速  咁同4PIN分別係邊?溫控?定係任意調速甚至關閉風扇?

3.我見有人用一條4PIN 拖四個三PIN線做控速? 咁樣有冇問題? 咁樣三把風扇只可以同速?

4.風扇只有3PIN  冇PWN 都可以用軟件控速?

求指教~

3PIN 控速要睇底板支唔支援

一個 4PIN 可以拖幾個控速 ,但要全部都係 4PIN

3PIN 控速要睇底板支唔支援

一個 4PIN 可以拖幾個控速 ,但要全部都係 4PIN
Sarsaparilla 發表於 2015-7-28 00:19

師兄即係一個4PIN 拖幾個風扇都要有4PIN?

師兄即係一個4PIN 拖幾個風扇都要有4PIN?
卡洛斯牛頓 發表於 2015-7-28 00:22

3PIN 控速係底板降 V

4PIN 控速係佢自己降 A 拎少 D 電

所以3PIN 只要底板支援就可以
就算 2PIN 一樣可以控速

PWM 控速比 3PIN 精準

有要求自然有分別
冇要求自然冇分別

3PIN 控速係底板降 V

4PIN 控速係佢自己降 A 拎少 D 電

所以3PIN 只要底板支援就可以

PWM 控速比 3PI ...
Sarsaparilla 發表於 2015-7-28 00:26

我上網都係話3PIN降電壓做到降速效果, 點睇底版 支唔支援? 咩技術名稱?

我上網都係話3PIN降電壓做到降速效果, 點睇底版 支唔支援? 咩技術名稱?
卡洛斯牛頓 發表於 2015-7-28 00:29

有 D 叫 QFAN
有 D 叫 SMARTFAN

唔識點睇.....我睇到有D底版寫住DC控速即係3PIN 4PIN都可以控速?

唔識點睇.....我睇到有D底版寫住DC控速即係3PIN 4PIN都可以控速?
卡洛斯牛頓 發表於 2015-7-28 00:48

求其買 H81 板都有控速 ,問題係通常冇得微調者

微調可能要試下用 SPEEDFAN

求其買 H81 板都有控速 ,問題係通常冇得微調者

微調可能要試下用 SPEEDFAN ...
Sarsaparilla 發表於 2015-7-28 00:51

SPEEDFAN  我知道可以直接溫控,幾多度,轉速就升幾多或降低,   微調意思即係點微法?

黎D   3PIN都可以做到架~咁就OK囉