[記憶體] 2條同一牌子但唔同容量既ram會唔會撞 ?

本身用緊 1 條 Adata 1600 2G, 覺得唔係幾夠用, 想買多條, 但係想買條同一牌子既 1600 4G.

如果同時插哂 2條 ram,  即係  2G + 4G, 咁會唔會自動行左雙通道  ? 唔知會唔會有問題 ?

唔該哂

正常唔會撞
佢會識行雙通道, 不過非對稱雙通道你都係當佢行緊單通啦

無問題不過最好唔好

無問題不過最好唔好
a1111777 發表於 2015-7-30 16:28

我買個時 ram 貴, 所以只係買左條 2G, 而家 ram 平返, 所以咪想買多條囉, 再加上我用 asrock,  有個叫 xfastram 既程式 (類似 ramdisk), 如果 ram 夠多可以將 temp file, ie cache 撥過去, 咁部機又行得快d,  硬碟又耐用d

依家買就一定係 4G 架啦, 但係又唔想浪費左原本條 2G, 所以咪問下可唔可以 2G + 4G 咁插法 ...

我買個時 ram 貴, 所以只係買左條 2G, 而家 ram 平返, 所以咪想買多條囉, 再加上我用 asrock,  有個叫 xf ...
caihk 發表於 2015-7-30 17:11

冇話唔可以插, 不過6GB RAM點用黎RAMDISK?

正常唔會撞
佢會識行雙通道, 不過非對稱雙通道你都係當佢行緊單通啦
yjfoeg 發表於 2015-7-30 16:20

我睇過 asrock user menu, 冇寫話咁樣插得定唔得, 我最驚係撞, 咁 2條 ram 同時報廢就大檸落

一係淨係插條 4G, 條2G 二手放左去 ...

同一個牌子唔代表同一批貨

但好少話有問題

我睇過 asrock user menu, 冇寫話咁樣插得定唔得, 我最驚係撞, 咁 2條 ram 同時報廢就大檸落

一係淨係插 ...
caihk 發表於 2015-7-30 17:15

如果賣左條2GB 既話
不如直上單條8GB...

我都想問點樣會撞,兩條RAM同時報廢?
我用緊4GB+8GB...
唔兼容都唔會壞掛

冇話唔可以插, 不過6GB RAM點用黎RAMDISK?
yjfoeg 發表於 2015-7-30 17:13

平時我用工作管理員睇, ram 大約都係用左 7x %, 咁如果我加左條4G, 咁應該可以分到好多 ram 出黎喎

我只係想將 d temp file, 或者 b 野放入 ramdisk ...