[記憶體] Software RAMDisk 配置問題

新機 Plan 緊有8條 Ram 槽, 會上amaze 買應該買 16 GB / 24GB / 32GB RAM ? 組合應該係點 (4GBx4 / 8GBx4 / 8GBx2 + 4GBx2 / 4GBx4 + 8GBx2 / 4GBx6)?
牌子重唔重要 (我見到 Crucial  好平)?應該買 DDR4 or DDR3L? (用咩socket 未定)
點樣睇配置,邊個勁d (eg 2133MHz C13 vs 2666MHz C16) ?
應該分幾多gb做 Software RAM Disk?
仲洗唔洗預留用 SSD 做虛擬記憶體?

PS: 因為2號機陣亡左,所以會由現役的1號機取替,新1號機的Plan, 預計年尾完成.
欠 RAM + CPU + 板 +new 4 TB hdds ,等緊 6700k or 跌價的 4790k

已買item
機箱 Corsair 300R (HKEPC 2手 感謝housing ching)
hdds 3T x2  (現役1號機零件)
散熱膏 Arctic Cooling MX-4 (淘寶)
機箱風扇 Aerocool 鯊魚扇 14cm x 5 (淘寶)
CPU 風扇 gamerstorm ASSASSIN.改 (HKEPC 2手 感謝HBV_hongkong ching)
火牛  Corsair 650 (現役1號機零件)
Display  R9 270 (現役1號機零件)
KB、mosue (現役1號機零件)
配件 螺絲、風控、集線器、ide to sata for dvd rom  (淘寶)

新2號機 for 文書
CPU I5-3470  (現役1號機零件)
散熱膏 Arctic Cooling MX-4 (淘寶)
ASRock Z77 Extreme4  (現役1號機零件)
Kingston 4GB Ram  (現役1號機零件)
hdds (2號機零件)
機箱風扇  (現役1號機零件)
機箱 CoolerMaster xxx  (現役1號機零件)
Wifi Lan card Intel 6500 (淘寶)
Display (on board)
火牛 80+Delta 400W EX  (HKEPC 2手 感謝kwokwaiming ching)
KB、mosue (2號機零件)
配件  (現役1號機零件)

push....

set ramdisk沒咩用,好容易因為藍屏10幾20G資料血本無歸,:titter:

Ramdisk 唔係用黎儲data,應該唔會唔見data…
但真的會藍屏?

Ramdisk 唔係用黎儲data,應該唔會唔見data…
但真的會藍屏?
Programmer 發表於 2015-8-5 12:48

無啦啦唔會, 起碼我未試過

邊塊板有8條ram slot而又用到ddr3l?

6700k (lga1151)or 4790k(lga1150)都用唔八條ram, 要上 lga 2011(-3)先用到

邊塊板有8條ram slot而又用到ddr3l?
戀人未滿 發表於 2015-8-5 13:10

比你發現左…我個plan 係想買ddr4,但如果ddr3l 真係比ddr4 抵買,會轉都唔奇

比你發現左…我個plan 係想買ddr4,但如果ddr3l 真係比ddr4 抵買,會轉都唔奇 ...
Programmer 發表於 2015-8-5 08:09 PM

ddr3同ddr4既插槽完全唔同囉

所以我咪問你邊塊板插到8條ddr3l?
除非你買x79