[操作疑難] RAM槽問題...

小弟今日拆部電腦打算check下個時,發現上兩次裝水冷個時落既散熱膏竟然有少少跌左落底板既PCB同A1 RAM槽上面...(底板型號--- ASUS H87M-E),想請問個RAM槽系咪已經game over左? (D散熱膏已經乾左)

圖片: https://drive.google.com/file/d/ ... Tg/view?usp=sharing

小弟今日拆部電腦打算check下個時,發現上兩次裝水冷個時落既散熱膏竟然有少少跌左落底板既PCB同A1 RAM槽上 ...
sfcgta123 發表於 2015-8-5 11:04

no problem
散熱膏唔導電的

多謝,不過我發現條A2槽壞左..... 可能第日真係要整部機換lu

no problem
散熱膏唔導電的
Felix00 發表於 2015-8-5 12:37
唔導電都有機會影響DIMM同slot針腳接觸,所以都係死

唔導電都有機會影響DIMM同slot針腳接觸,所以都係死
yjfoeg 發表於 2015-8-5 14:11

Contact 點唔係平面接觸, 加上有壓力, 除非果d散熱膏係好硬或乾左形成一層膜, 否則就唔會啦.
(拔插一次都會在金屬腳留下刮痕, 可見接點壓力係唔細)

Contact 點唔係平面接觸, 加上有壓力, 除非果d散熱膏係好硬或乾左形成一層膜, 否則就唔會啦.
(拔插一次都 ...
Felix00 發表於 2015-8-5 14:29

樓主咪就係話已經乾左囉...

樓主咪就係話已經乾左囉...
yjfoeg 發表於 2015-8-5 14:58

插多兩次就甩架啦, 唔會硬到油漆咁

回覆 7# Felix00

我見A2都已經犧牲左就唔打算買多條啦, 唔夠32GB始終唔夠過癮:d:
16GB對我呢個學生哥好夠啦...我系見RAM平先打算整多兩條落去打爆塊板

回覆  Felix00

我見A2都已經犧牲左就唔打算買多條啦, 唔夠32GB始終唔夠過癮
16GB對我呢個學生哥 ...
sfcgta123 發表於 2015-8-5 17:11

咁而加插左邊條 slot?

家中底板壞了三條ram槽,得—條可用