[電源器] Antec HCG系列轉左代工?????

幾年前重係Seasonic代工 品質口碑都唔錯(HCG 520M已服役三年)
有FD要買牛 本來想推le隻 但聽講隻牛近年轉左cwt代工(未證實) 隨之而來就係一堆鑊氣post

唔係,HCG仍然係海記
不過似乎透過放寬QC黎cut cost,鑊氣隨之而來

唔係,HCG仍然係海記
不過似乎透過放寬QC黎cut cost,鑊氣隨之而來
yjfoeg 發表於 2015-8-7 14:19

本身成個設計都唔係d乜野好野, 關QC甚麼事.....

本身成個設計都唔係d乜野好野, 關QC甚麼事.....
BlackBird 發表於 2015-8-7 14:42
Quality Control係包括設計本身
嚴謹嘅QC唔只要針對製成品是否符合設計,亦都要針對設計本身是否符合目標

Quality Control係包括設計本身
嚴謹嘅QC唔只要針對製成品是否符合設計,亦都要針對設計本身是否符合目標 ...
yjfoeg 發表於 2015-8-7 16:36

概念上吹咪咁吹lor
實際上廠出貨要驗, 除左基本目測零件有無移位, 電壓波幅正常與否外
唔通
粒粒電容容值/ESR/ESL/高低溫測試
粒粒Mos/肖特基/Diode/電阻測曬阻值
Match完先焊上?

聽落好似可以做其實根本就唔現實

除左750,900係deXXX,其他都你海記如果冇轉

概念上吹咪咁吹lor
實際上廠出貨要驗, 除左基本目測零件有無移位, 電壓波幅正常與否外
唔通
粒粒電容容 ...
BlackBird 發表於 2015-8-7 17:55

你咁講即係你唔知HCG最大鑊既「撻撻聲」係咩原因導致

你咁講即係你唔知HCG最大鑊既「撻撻聲」係咩原因導致
yjfoeg 發表於 2015-8-7 20:00

我真係唔知呀~開關波型有問題咁lor

不過連 Seasonic 自己堆S12II/M12II(=HCG520/620/M)都係咁
咁你話關唔關個別廠Option放寛QC事呢

我真係唔知呀~開關波型有問題咁lor

不過連 Seasonic 自己堆S12II/M12II(=HCG520/620/M) ...
BlackBird 發表於 2015-8-8 12:01
咁咪即係Quality of Design有問題囉
明知有問題都照用,唔好同我講Antec冇責任