[操作疑難] 早前砌機買入SSD 但裝WINDOWS一直開機好慢

早前砌機買入SSD 但裝WINDOWS一直開機好慢

ATA ADATA SP920SS SCSI 256GB

用AS SSD Benchmark CHECK過
SEQ READ:503.43MB/S  但writer:194.64MB/S

我想知係正常定邊到出左問題?
因為一裝WINDOWS.無裝其他野都係咁

速度唔正常。你BIOS係咪set左IDE?應該set做AHCI。

速度唔正常。你BIOS係咪set左IDE?應該set做AHCI。
leave 發表於 2015-8-7 20:23

本身已經係AHCI
姐SSD壞左?

本身已經係AHCI
姐SSD壞左?
faat1990 發表於 2015-8-7 20:27

咁你試下裝Intel RST driver睇下有無改善。
(BTW你用Windows XP wallpaper咁有趣

咁你試下裝Intel RST driver睇下有無改善。
(BTW你用Windows XP wallpaper咁有趣) ...
leave 發表於 2015-8-7 20:28

HAHA路飛圖黎嫁
好既.我試下先.THANK

早前砌機買入SSD 但裝WINDOWS一直開機好慢

ATA ADATA SP920SS SCSI 256GB

用AS SSD Benchmark CHECK過
SE ...
faat1990 發表於 2015-8-7 20:15

速度正常的是否用華擎板

RST有幾個版本有問題,好似12.X,見你個4K64同個寫入速度有問題,同我每次洗完機裝左有問題版本RST一樣

另外問下,樓主插既係唔係原生SATA3頭?如果插左非原生頭,性能可能會受影響。

[quote]速度正常的是否用華擎板
blackkh 發表於 2015-8-7 20:34 [/

用ASUS B85 PRO GAME

另外問下,樓主插既係唔係原生SATA3頭?如果插左非原生頭,性能可能會受影響。 ...
leave 發表於 2015-8-7 20:41

我要再睇睇.我總未試RST..我試左先