[中央處理器] 好難聽!!!乜叫代理食水深???

雖然我公司都係做電腦代理,但唔係做砌機市場,
但只見其他人會話代理食水深,唔會話間鋪食水深?
就近日skylake i5/i7 價,一見人地i5 過2k 就話人食水深....
當我收到代理比個價,連i5 6600k 返貨價都唔過2k ,究竟係邊個食水深?

雖然我公司都係做電腦代理,但唔係做砌機市場,
但只見其他人會話代理食水深,唔會話間鋪食水深?
就近日skylak ...
CyberSection 發表於 2015-8-12 17:23

討論區ge野, 唔好對號入座, 自問無做錯就唔好太上心啦, 傷身

邊D代理邊D鋪有問題大家識分的, 因為大家唔可以開名, 會連累HKEPC.的~

因為舖頭直接對客,當然會第一時間將個波推俾上一手
唔通話,係呀! 我先係食水深果個

客經過舖,如無意外都唔會去到代理,SO......
代理冇機會再將個波卸走...硬食

如果代理夠料,學埋一一咁將價錢公開,自己做埋零售,
咁咪限制到零售食水深囉!
只係...仲有幾多細舖敢拎你貨擺姐

因為舖頭直接對客,當然會第一時間將個波推俾上一手
唔通話,係呀! 我先係食水深果個

客經過舖,如 ...
Zelus 發表於 2015-8-12 17:28

但代理一樣有list 見議零售價出來,係出面鋪mark up 佐,
唔係做行家唔知價好正常,但一野屈代理就好難聽.

Skylake 有行貨?之前我睇過都唔見有行貨出街。
早幾年前我係一間代理的技術支援,知道一隻HD、一塊MB代理賺幾錢,我都怕無糧出,代理出貨係靠量,山大斬埋有柴,所以好重視國內市場,就算香港市場,根本就微利,反而舖先賺得多,尤其是一些缺貨既貨,根本就炒到飛起,反而代理唔敢隨便起價,因為你價高咪唔同你攞貨,班代理銷售佢會唔驚?雖然微利,都要交數架。

回覆 4# CyberSection

建議零售價要SHOW街先有用,你睇DLINK產品邊間舖夠GUTS MARK高價
唔SHOW街的建議零售價=舖頭無視~ 一切跟市場DEMAND走~~~

你換角度做舖頭,你會唔會認自己食水深?
里個世界,係咁嫁啦,習慣就好

香港做生意,其實個個都食水深先生存到嫁啦~
薄利多銷愈黎愈少了~~ 腦場舖間間都實有食水深的野搭救自己GP
睇開D

鋪頭食水深就係人都知
只不過點解成日話代理食水深..........咪又係D SELL屎落藥囉

香港人工貴鋪租貴
就算唔駛出糧唔通唔駛錢交租咩

咩呀 人地一粒成2000蚊既CPU賺你幾十蚊咖咋 唔係咩?

咩呀 人地一粒成2000蚊既CPU賺你幾十蚊咖咋 唔係咩?
Sinair 發表於 2015-8-12 17:44

我手上見到個價仲好賺過賣980ti