[操作疑難] Z170, X99, Z97 適合配置

Z170-DELUXE(hdmi 2.0)配i5/i7 內顯
X99-SABERTOOTH 配 i5/i7 顯示卡 R9 370/380
Z97-SABERTOOTH 配 i5/i7 顯示卡 R9 370/380 or 內顯
如果for將來4k播放,Photoshop執圖,唔打機,那一個配置適合,當然明白越貴越好,但最重要係用得其所,謝

全部都係玩唔同u
如果講比較肯定x99好
最平就z97
想玩想野就z170

點解買得 Z170-DELUXE(hdmi 2.0)配i5/i7 會唔配顯卡咁浪費?

回覆 3# nuuanu
可能將來會加,但出機時就唔買住

回覆 2# pasupasu105
其實如果z97 i7應付4k有餘的話,我會買呢個配置,但sabertooth無m.2 & usb3.1......

回覆  pasupasu105
其實如果z97 i7應付4k有餘的話,我會買呢個配置,但sabertooth無m.2 & usb3.1...... ...
tofumai1 發表於 2015-8-14 11:00

4k其實睇你張顯卡姐
你唔打機加張960/R9都行到
M.2同3.1都可以加卡就行到

回覆 6# pasupasu105
我其實睇左好多資料,越睇越復雜,師兄可唔可以解答我
i7-4790k pcie通道得16,如果一張960/R9用左16,兩張就8x8,咁如果加咭行m.2(pcie x 4)usb3.1(pcie x 4 唔確定)咁分配係點?是否8x4x4,顯示卡速度係咪會分薄,播4k會唔會有影響?謝

回覆  pasupasu105
我其實睇左好多資料,越睇越復雜,師兄可唔可以解答我
i7-4790k pcie通道得16,如果一 ...
tofumai1 發表於 2015-8-14 11:25

如果用Z97
張M.2擴充卡會係經PCH既PCIe 2.0 x4 走, 唔會影響到顯卡

回覆 8# yjfoeg

我見呢位師兄用pcie3.0, 冇display card用
    http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ice&tid=2215322

回覆  yjfoeg

我見呢位師兄用pcie3.0, 冇display card用
tofumai1 發表於 2015-8-14 11:39

佢係食左一個顯卡slot, 好似係
雙顯卡既話只能用第三條x16 slot,普通Z97板黎講就係經PCH出既2.0 x4