[操作疑難] [更新後記]求救 - 唔知新買的RAM係本身壞定唔夾底版

先多謝師兄們解答我的疑問 ~
昨天一早去換RAM, 佢都CHECK倒有問題. 好彩!!佢冇貨, 哈哈, 大條道理換其他牌子.
忍唔住買好D, 入左 呢排好hit 的 KLEVV ~ 好貴! 但都買泥玩下 !

KLEVV的RAM給我的感覺好"罪"手, 好實在.

PS:順便賣下廣告XD 所以現在2條舊RAM賣緊XD!

======================我是分隔線===============================
大家好, 小弟昨天去中央田買左一pack Corsair 4GB*2 vengeance (黑色)

好幾年前我都係買左同一model number 4GB*2 (紅色) ~ 諗住見RAM價跌左D ~
同埋見個model number 一模一樣 ~ 所以入8GB上16GB (後來發現version number唔同)

返到去插入底版後 ~ WIN 10不停彈我有 memory 問題 (應該係以前的藍畫面), 之後直接重開.
我插返舊o個2條 or 2號機o個D adata ram 完全冇問題 ~

所以我以為係ram 唔夾底版, 但都試一試上網D tools去check ram 得出以下畫面 ~
師兄們可唔可以幫忙答一答底版唔夾會唔會出現以下圖? 定係應該係ram已壞??

測試:

淨用新RAM + 插入舊RAM插開的2條槽
另外因為2號機的散熱器問題 , 插唔入高身RAM...試唔倒....

冇相嘅?

(Sent from HKEPC iPhone app)

Bios 內見到兩條ram? Default setting?

(Sent from HKEPC iPhone app)

XMP

UPDATE底版BIOS 只插新買的RAM RUN下部機睇下就知道了
而且你有2部機試~
2部機都只插新RAM 都有事就是RAM有事了

紅底白字就是壞

2號機 only use new RAM......if get error.....go back to shop change it.

UPDATE底版BIOS 只插新買的RAM RUN下部機睇下就知道了
而且你有2部機試~
2部機都只插新RAM 都有事就是RAM有 ...
akiro 發表於 2015-8-16 08:46

bios已經最新~
2號機因為散熱器問題。。。試唔倒高邊ram。。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

RAM 可能有問題, 拿去換再試.

2號機 only use new RAM......if get error.....go back to shop change it.
JohnWoo 發表於 2015-8-16 09:08

已經係淨用新RAM