[操作疑難] 電腦USB connect問題

已證實係底板問題, 拎去左rmb

插頭啲MOUSE KEYBOARD等等換下位置, 有時會得

係唔係2.0 port位壞

插頭啲MOUSE KEYBOARD等等換下位置, 有時會得
jackienwk0917 發表於 2015-8-21 12:00

會唔會USB port 供電問題

回覆 4# LOUIS77

我都係用鴨仔KEYBOARD, 開頭插都同你一樣, 轉插過曬啲USB頭會無事, 插番同樣USB頭又係有事,
電子野就會咁神奇, 插好左唔攪佢就一直用到而家

回覆  LOUIS77

我都係用鴨仔KEYBOARD, 開頭插都同你一樣, 轉插過曬啲USB頭會無事, 插番同樣USB頭又係有 ...
jackienwk0917 發表於 2015-8-21 12:14

哈哈, 真係咁, 要定期轉usb port
, 唔知點解... 轉完port過一排又唔得, 再轉過

回覆 6# LOUIS77

我一開始轉插好啲port 就無事喎, 唔攪佢就一直無事,
如過一排又要轉插過, 咁啲USB位就有問題了

回覆  LOUIS77

我一開始轉插好啲port 就無事喎, 唔攪佢就一直無事,
如過一排又要轉插過, 咁啲USB位就有 ...
jackienwk0917 發表於 2015-8-21 12:26

我塊板就有四個usb 2.0, 兩個usb 3.0
mouse同keyboard 插usb3.0, 就無出現disconnect/ re-connect
但果四個usb 2.0 port都好似出事, 會唔會係火牛供電有問題
(有錯請指點)據聞火牛+5v 係俾mouse/keyboard/ 各種usb 裝置既供電, 會唔會係果度出現問題

usb 2.0 裝其他野有無問題??

我又係鴨仔SHINE2,
依家插USB 3.1/3.0(Z170無2.0)
之前舊機插hubs同依家插背板第一次開機都要著左機後抽插一次shine2個usb port先用到