[電腦組合] 6700K+ASRock Extreme 6

本來只想先買CPU,底板,display card,但因貨量極少,所以只可以全套買先會賣粒U...當時佢地只有2粒 全套定義係:U+CPU Cooler+MB+RAM+VGA card+SSD/HDD+PSU+CASE,雖然call左GOGO VAN,但一個人一次過拎住咁多野係擠迫既黃金上返路面呢段路程已經舉步維艱
砌呢部野真係一波三折 13號買,搞到成21號先叫做真正搞掂有得用...本來想試下直接用返之前裝左係SSD個WIN7用新機來upgrade WIN 10,試過有2,3次入到去,然後一裝driver就即炒,之後就再入唔到...

1.第一版BIOS非常多bugs,唔update BIOS既話直頭連係UEFI入面都會hang...建議將會買呢系列板既人一開波就update左BIOS先
2.跟底板嗰條SATA 6 cable有問題,用佢裝野必hang
3.全部裝好想裝個H110i GT之際先發現NZXT S340係裝唔到...好彩因為成套都係中央田買,所以佢都話可以換,跟住換左H100i GTX

回覆 1# E-Bass

你買zotac GTX980TI,    佢地有沒有送 Metal Gear Solid V game key 比你

回覆  E-Bass

你買zotac GTX980TI,    佢地有沒有送 Metal Gear Solid V game key 比你
hoszejoke 發表於 2015-8-23 13:15

Ching有興趣???

套野不錯
但好似唔見HDD
得隻256SSD夠用嗎?

本來只想先買CPU,底板,display card,但因貨量極少,所以只可以全套買先會賣粒U...當時佢地只有2粒  ...
E-Bass 發表於 2015-8-23 12:10 PM

CPU水冷可以裝在前面嗎 我都打算買NZXT S340

其實extreme 6 架12 相供電同 extreme 4 或 pro 4 架10相供電有咩分別呢?
我都應該會買Asrock, 諗緊邊塊

回覆  E-Bass

hoszejoke 發表於 2015-8-23 13:15

無,係GTR FB問佢地都唔理,垃圾代理唔知係咪又自己食埋

套野不錯
但好似唔見HDD
得隻256SSD夠用嗎?
pasupasu105 發表於 2015-8-23 15:56

有隻128GB 830,仲有隻1TB HDD係下層睇唔到的,應該會買多隻850EVO 500GB用來裝game

CPU水冷可以裝在前面嗎 我都打算買NZXT S340
測試部 發表於 2015-8-23 16:09

可以,用240排就只可以裝前面

無,係GTR FB問佢地都唔理,垃圾代理唔知係咪又自己食埋
E-Bass 發表於 2015-8-23 16:42

中央田無俾你啦 個女收銀鑊鑊都係咁架
我買第一張送BATMAN無俾我 後尾都係GTR俾番我
到我買第二張嘅時候問中央田個女收銀同佢講有MGV送
佢先燶口燶面俾番我