[操作疑難] 電腦變咗4個畫面(圖左面嗰部)

由一開機到入到windows都係咁嘅樣
是硬件問題抑或bios有野搞錯
電腦係Lenovo notebook
駁另一個外置mon個畫面就正常

睇下顯卡驅動設定
有無其他縮放設定可試下?

係咪開左hyper vision 個功能?

(Sent from HKEPC iPhone app)

雙顯示器輸出個設定有問題。

我估炸下
外置Mon解像度低於Notebook本身,而家係set左兩個同步顯示,而兩個都跟外置Mon解像度就可能有呢個問題

由一開機到入到windows都係咁嘅樣
是硬件問題抑或bios有野搞錯 ?
電腦係Lenovo notebook
駁另一個外 ...
tsehung 發表於 2015-8-29 15:12

你部機係咪nvidia 8x00m/ 9x00m GPU?
係你就中獎啦, 要換GPU......症狀一般都係4畫面/黑畫面, 但入到windows無hang機, Ext Mon可以用到

http://apcmag.com/nvidia_disaster_thousands_of_gpus_faulty.htm/

咁大件事?

咁大件事?
kakamonster 發表於 2015-8-31 11:18

呢單嘢當年令NV賠唔少錢, 不過樓主部機頂到今時今日都犀利.......
個問題root cause其實同當年XBOX三紅有D相似, 都係material膨脹系數不一樣, 造成GPU bad contact
PS : 我都仲有部8600m嘅NB未死, 但新BIOS會令到部機個風扇轉數變高, 來抵消NV個material defect

你部機係咪nvidia 8x00m/ 9x00m GPU?
係你就中獎啦, 要換GPU......症狀一般都係4畫面/黑畫面, 但入到wind ...
Advanced Ivan 發表於 2015-8-31 11:12 AM

過左保養就係神仙