[操作疑難] (已解決) 煩咗好耐,win7 32bit 轉 win10 64bit

其實都係硬件嘅關係要升級,因為而家我用 4790K嘅dual channel只係用兩條2GB,所以win7 32bit係冇問題。但係現在升級咗X79平台,逼住要行四條RAM(2GB*4)。即係合共8GB RAM。
32bit win7 用唔晒8gb RAM逼住要升64bit win10。
想問係唔係冇得直升,定係一定要重新裝過晒啲software?

一定要重新裝
不過…4790K轉X79真係叫升級咩…
同埋冇規定X79一定要插足四條架喎…

由佢拉,為4條2g升。。。。。。

重新裝就真係有排攪了...

不過…4790K轉X79真係叫升級咩…
同埋冇規定X79一定要插足四條架喎… ...
yjfoeg 發表於 2015-9-13 02:41 PM
4790k係4c8t喎師兄,粒Xeon係8c16t。

由佢拉,為4條2g升。。。。。。
Frozen 發表於 2015-9-13 02:42 PM
我都想唔升,但係無理由X79用兩條ram㗎?

我都想唔升,但係無理由X79用兩條ram㗎?
sunny7day 發表於 2015-9-13 15:03

用得8C16T好心就咪用4條2G咁少, 起碼都4X4G吧. 升得硬件就點都要裝過OS架喇, 鬼叫你一開始裝32BIT OS咩.

用得8C16T好心就咪用4條2G咁少, 起碼都4X4G吧. 升得硬件就點都要裝過OS架喇, 鬼叫你一開始裝32BIT OS咩. ...
myricky 發表於 2015-9-13 03:11 PM
因為而家手上全部都係單條2GB,未諗住去換。
至於用錯32bit OS,係一個麻煩。

賣晒D 2G RAM轉單條4G/8G

賣晒D 2G RAM轉單條4G/8G
myricky 發表於 2015-9-13 03:23 PM
其實RAM多對速度有冇大幫助係一個疑問。