[其他] 二代I5換skylake 6600k同無換無分別。。。

話説小弟不才,尋日終於砌左部ASUS z170a+6600k+16GB  cosair 2666ram,打算日後出750SSD/m2用,但好老實講句,打機外,用唔出分別,差在舊果部真係4-5年,咩都無哂保。。。今次換完機無特別開心,真係得個換字。。連箱都廢事開

話説小弟不才,尋日終於砌左部ASUS z170a+6600k+16GB  cosair 2666ram,打算日後出750SSD/m2用,但好老實講 ...
484848123 發表於 2015-9-21 09:57

所以直到現在,我都仲係用緊打不死的775平台。
下一次換機,可能一係就呢個平台壞咗,再搵唔返配件;一係就到4K變成主流嗰陣啦。

還在用2600K 16gb ram
上網打機樣樣夠  未壞都唔換
換顯卡 火牛 比較重要

775/771如果體質差超唔起就有可能或者有機會需要換,不過係換都係換i7
初代Core i已經冇乜好換

同你岩岩相反,我係打機無分別但係壓片汁相就快少少
利申: 4700K換6700K

同你岩岩相反,我係打機無分別但係壓片汁相就快少少
利申: 4700K換6700K
calvinchi 發表於 2015-9-21 11:09
4770K定4790K
btw Haswell真係唔知升黎做乜

4770K定4790K
btw Haswell真係唔知升黎做乜
yjfoeg 發表於 2015-9-21 11:10

哈哈,對得6700K多中左毒
4790K先岩

打機快左?
係咪因為轉390所以快左?

回覆 8# 200644600

加上win10 換左新機 比舊機load game 快1-2 秒囉... 其他無分別..

回覆  200644600

加上win10 換左新機 比舊機load game 快1-2 秒囉... 其他無分別.. ...
484848123 發表於 2015-9-21 11:55

我都係用緊2代I5, 打大作完全冇問題..