[主機板] 底板同cpu 心大心細

各位師兄
本人想upgrade 部電腦,用左d功課但係底同cpu 都難以抉擇
首先cpu 6700k 定 5820k 好? 因為好多人話skylake 唔抵,
價錢差唔多點解唔買5820k! 不過底板就貴一截
其次底板,先講如果買skylake咁我會選z170板,
呢幾塊點睇:Asus M8R , Asus gaming pro ,MSI gaming kxxxxx
價錢上有少少差距,我主要用黎打機同睇片,定係3塊都唔好?
比d意見等我學下野,至於x99 板就冇咩頭緒,大部分都好貴,
其實係唔係冇需要上x99?

各位師兄
本人想upgrade 部電腦,用左d功課但係底同cpu 都難以抉擇
首先cpu 6700k 定 5820k 好? 因為好多 ...
hongchong 發表於 2015-9-27 14:17

我自己響9月頭由4790k升上5820k,以一般日本運作/打機/上網黎講完全係downgrade左,因為x99開機慢/load windows慢/開個sw都慢過4790k,我掙扎緊放左佢上6700k,x99用起上黎"立"我都唔信,自己用完奶晒野,就算超上4G都係一樣冇改善,奉勸樓主一句,唔需要長期用多工處理既就唔好上x99。

我都煩惱緊用邊張板,2000蚊到
健123 發表於 2015-9-27 14:20

Asus Maximus VIII.

各位師兄
首先cpu 6700k 定 5820k 好? 因為好多 ...

呢度好多人話買6700K唔抵, 不如買5820K, 係建基於一個月前當時6700要接近$3000, 同5820K同價, 跟據EPC一向"有多買多, 有大買大, 實冇錯"既理論, D人就覺得多兩核點都抵D. 問題係, 係唔係個個都要成日行多工先?

但宜家6700K己降左三百, 以成本計, 一般中價Z170 $1300+6700K $2700=$4000, 一般中價X99 $2500+5820K $3000=$5500, 即係比多$1500買多兩核, 平時真係成日轉片用多工, 轉慢D都手停口停就值, 但如果只係為"有大買大有多買多, 買定將來點都用得著"理論, 就真係要諗清楚. 底板都算跌價快既part, 一年後二手只值一半價. 如果你買二千板, 一年後唔見一千, 但一千既板二手賣出去只係唔見幾百. 即係話, 如果一年內冇乜需要行多工, 己經比用Z170無啦啦比多幾百. 抵唔抵應該係咁計, 而唔係見到兩粒U差唔多就合理眼買粒多2核就叫做抵, 魔鬼在細節啊.

主要用黎打機同睇片, 睇唔到有幾大需要上x99 行6C12T, 再講時脈係6700k 高d, 打機同睇片6700k 都足夠有突. x99 板貴致少一千, U 又貴幾百, 留返加落去顯咭/SSD好過.

大把錢另計.

價錢上有少少差距,我主要用黎打機同睇片,定係3塊都唔好?
比d意見等我學下野,至於x99 板就冇咩頭緒,大部分都好貴,
其實係唔係冇需要上x99?

回覆 1# hongchong

不如買4790啦,睇passmark性價比4790很高

咁6700好似適合我既需要多d,可以慳返d
咁到底板選擇,有咩推薦?1500-2000左右

上個月同你一様心大心细之後都係揀左6700k上埋win10開心使用中
z170唔知係咪對ssd 優化好d用左—個月左右完全覺得佢好似剛剛裝好win10咁快