[記憶體] 點解用ddr3 1600代替ddr3 1333唔work

最近多咗2條ddr3 1600 4G RAM出嚟,諗住用嚟upgrade部舊hp desktop:cpu E6500, 1xddr3 1333 2G RAM,點知插落機開機係咁beep,乜display都冇,逐條試,一樣唔掂,最後冇計换返舊RAM,即刻可以起機,跟手拎兩條4G RAM去另一部機試,全部好嘅。係咪有嘢要set先用得到?

775cpu,您嘗試下入吾入到bios,,
有某D底板只能行ddr3-1066/1333係OC左,
手動由1066set上

因為要用雙面 ram , 同埋係唔 support 4gb ram MAX 8GB

單面一定唔得

舊野唔支援單面4G

因為要用雙面 ram , 同埋係唔 support 4gb ram MAX 8GB
gut1983 發表於 2015-9-27 16:23

雙面ram係咪電路板底面都有chips焊喺上面?

雙面ram係咪電路板底面都有chips焊喺上面?
yytly 發表於 2015-9-27 19:04

係

最近多咗2條ddr3 1600 4G RAM出嚟,諗住用嚟upgrade部舊hp desktop:cpu E6500, 1xddr3 1333 2G RAM,點知 ...
yytly 發表於 2015-9-27 16:16

775 唔係用 DDR2咩?

775 唔係用 DDR2咩?
java2 發表於 2015-9-27 19:25

775 年代尾P45 有部份chipset 係可以食到DDR3
正如MXI P45-8D Memory Lover 就係神作
------------------------------------------------
BTW入番正題
如果係P45 果D 支援DDR2 同時又支援DDR3 既板,
你9成可以放棄, 單支雙面4GB ram 都未必work.......
因為當時chipset 主流係2GB x 2/4 咁上

回覆 9# wgpoon
我想講尾水仲有G41/45個d 都有出過DDR3既板
仲有d廠係出過DDR2/3既G41 好似Asrock同MSI
係食到雙面既DDR3 ram
即使1600都可以降返1333 但最多單條4GB

(Sent from HKEPC iPhone app)