[中央處理器] Intel:Skylake長期用1.35V以上的DDR3,或會損壞CPU!

(原文的標題用字容易令人誤會,略作修改)

(原文標題)
Intel:Skylake長期用DDR3或會損壞CPU!
http://diy.pconline.com.cn/701/7015100.html

啱啱睇到,睇完都有D半信半疑!

Old news is so X西停

Old news is so X西停
yjfoeg 發表於 2015-10-5 16:49

都唔係好old news
我就第一次睇到
thanks for sharing

都唔係好old news
我就第一次睇到
thanks for sharing
kclam 發表於 2015-10-5 17:03

客氣!
因為我都考慮緊保留4條DDR3砌Skylake,所以近來至比較留意Skylake嘅訊息。

客氣!
因為我都考慮緊保留4條DDR3砌Skylake,所以近來至比較留意Skylake嘅訊息。 ...
yuiuy 發表於 2015-10-5 17:21

仲保咩留呀, 賣左D DDR3補三四百上DDR4算吧啦, 幾千蚊都出得, 出多少少唔得既~

回覆 5# myricky

可能係I3+110呢

回覆 5# myricky

多謝提供意見!

差果少少錢留到呢代都頂吾到下ー兩代,正如DDR1同2咩,而家送比你都未必用到,如果呢ー刻要裝新機,換埋新RAM係好D....

2款8gb差百幾蚊,遲下平少少再升級囉

差果少少錢留到呢代都頂吾到下ー兩代,正如DDR1同2咩,而家送比你都未必用到,如果呢ー刻要裝新機,換埋新RAM係 ...
多多精 發表於 2015-10-5 20:47

我唔係為追新嘢,而家仲用緊09年砌嘅 X4 945,尚算夠用,其他配件應換嘅都換咗,
2條 Super Talent 2G DDR3 1600 C8, 用咗半年左右就放埋咗一邊,轉用4條 A-DATA 4G DDR3 1600 C8,
HDD不斷換到1TB之後就轉用SSD,
用咗近10近年嘅Tagan德國牛,上年自己換完風扇就瓜咗,換咗隻FSP金牛,
而同樣用咗近10年嘅Cooler Master Mystique 631波浪面板全鋁機箱,每年用藍威寶一抹就新嘅一樣,仍開心使用中,
今次想升級嘅主要誘因,係因為可用番4條DDR3,如果一早話唔支援就唔會心思思,

用潮流黎比諭,我都知吊腳褲唔會興一世,但我都唔鍾意,佢興幾耐都唔關我事,我祗追求啱睇啱用,
總括黎講係各有所好,大家所需不同。
亦多謝提供意見!