[開箱] 無風扇主機第5代分享

I5-5257U
KINGSTON 4G DDR3L-1600 1.35V兩條
東芝THNSNF128GMCS msata 128SSD兩隻
Intel 7260 HMW 876Mbps AC網卡+藍芽4.0
以上合共2450人仔

5代主要提升在可以播放4K 30P的影片
北京田鴨+美女一定少不了要試試(30M流碼)絕對流暢
但碼率去到60M就有輕微跳幀
不過都可能同PLAYER有關
用MPC 64BIT版來測試

主機整體造功比之前買既I5-4200U及I7-4600U要好得多
主板質感提升最有感
擴充方面有2個mSATA, 1個SATA3和一長一短的mPCIE(ac網卡一定要插長戈邊, 一開始用短戈邊攪到找不到硬件)
I/O方面有雙HDMI, 雙GIGI LAN, USB3.0X4, USB2.0X4
底板CHIPS係HM77

缺點是有明顯的電流聲
因為測試期間係全程開蓋
由一開機就聽得見
所有對電腦既操作都會出現電流聲
這點感受比較糟糕
不過蓋返個蓋會改善
基本唔留心都聽唔既

5CPU代最大提升係內顯
但IRIS 6100表現依然雞肋
試玩Child.of.Light仍然不能流暢遊戲
人物物作像慢動作重播
當然比起之前I7-4600U既HD4400顯卡係好DD咁啦
點解用Child.of.Light測試?
因為我覺得佢要求已很低了吧

懶懶地冇影正背面既相
借住賣家既相先

請問對比之前的占美是否電流聲都大聲咗

咩價位

回覆 3# kin1111kin

之前的4200U及4600U都冇電流聲
或者係我聽力已外既聲頻

咩價位
bbqiller 發表於 2015-10-8 13:09

早兩日聽電台
主持人話佢鍾意分享美食照片
但明明第一行已寫明地址電話店名
都好多人會留言第一句就問: 係邊架!?

另外分享中既照片都明明寫左食評
但仍然好多人會問: 好唔好食!?

好啦 認真回答你問題: 合共 2450 人仔

D圖死哂?

咁岩既。。。我朋友都買左個俾我整 ,但淨機唔跟野,1400人仔,主要廢事壞 ram,HDD,SSD要RMA,

打機打得順少少睇黎要 iris pro,淨板+u就已經3000

佢話要細部過itx,又要平,無計,佢買俾老豆睇av

via HKEPC Reader for Android