[主機板] ! !今期Z170主角! ! 快入

無意中系一直俾我感覺排第3嘅M牌中發現左一隻好嘢Z170A XPOWER GAMING TITANIUM EDITION
白色PCB,好搶眼(有抄襲A牌劍齒虎嫌疑)

以下4張圖系重點!!!!

倍相器IR3599

首先,系唔系發覺電容同市面上嘅z170唔一樣 ,呢d好嘢近幾代都未見過,今次竟然系m牌身上首次現身。詳細請自己Google鉭電容

第二就系PowIRstage! G牌曾經聲稱電源最高轉換率可以達到95%,相當于鈦金牛嘅級別!!!
如圖所見,每相基礎系新一代的MOSFET IR3555M(最大允許電流60A)。相數分配方式分別為10 相(處理器)、4相(核顯)、
1相(VCCSA即係system agent),1相(VCCIO),CPU最大供電即係10相X60A=600A!!
同G牌最貴果塊G1做小小比較,每相基礎系新一代的MOSFET IR3553M(最大允許電流40A)。相數分配方式16相(處理器)、
4相(核顯)、2相(VCCSA即係system agent)、1相(VCCIO)CPU最大供電即係16相X40A=640A!!!
兩件板都系用pwm芯片IR35201同埋IR3599 倍相器
同ass rock比較,可以K.O.全線Z170
同牙石比較,唔系太清楚digi+ vrm轉換效率可以去到幾高,凈系知杜蕾斯系用安森美嘅4C06N 搭配 4C09N,hero用德州儀器嘅nexfet(期待有其他師兄有更詳細嘅比較post)。

第三,性價比。按照G牌G1 HK$4200嘅價格,M牌呢件Z170A XPOWER HK$ 2480可以話抵到爛啊!,賣貴500至1000完全唔過份。同價位有新出嘅 SABERTOOTH Z170 HK$ 2480,仲用緊1上2下舊式MOSFET配搭,可以唔使考慮啦。

最后,件板太靚,我不敢看!!

P.S.以上純碎個人愚見,從未收取來自各方嘅利益或贊助!(不過如果有得收,一定收! )。品牌系列產品優劣參差,個別表現突出產品並不能代表全線系列。如有錯漏,希望師兄指點一二!

Ti金

via HKEPC Reader for Android

600A? 有邊粒u可以食到?
MSI到而家d走線都仲是咁失敗
條8pins唔知想點

反應遠差預期。。

或者我再補充小小,目前大多數z170嘅價錢系1千出頭至24xx之間,感到底2千幾嘅z170同1千出頭嘅z170差別系邊度呢,并唔系話加幾盞信仰燈或者加件型D嘅散熱片就可以賣貴成千,講緊嘅其實系主板用料嘅差別,而其中最重要嘅系cpu嘅供電用料,供電用料主要由每相供電嘅 mosfet ,電感同埋電容組成,當然供電相數越多,提供俾cpu嘅電量就越充足,超頻果陣受底板限制就越少。

上面講嘅PowIRstage,其實就係一直講緊mosfet,呢種mosfet嘅賣點系超高轉換率,我估計成本亦唔低。越高嘅轉換率意味住越少嘅發熱量,假設轉換效率可以達到100%,理論上發熱量就等于零。

呢種mosfet一般只系出現系好頂級嘅型號底板上,例如系Z97果代, giga ud5 以上嘅型號先用,MxI應該系全部無用,牙石用自己嘅digi+ vrm(不過系X99 dulex呢板用左呢種mosfet)

如果睇完d圖都完全分唔到邊d系mosfet ,邊d系電感,邊d系電容嘅話,感入黎當知道下M牌出咗塊好型嘅白色底板都無壞嘅

反應遠差預期。。

或者我再補充小小,目前大多數z170嘅價錢系1千出頭至24xx之間,感到底2千幾嘅z1 ...
longtimenoc 發表於 2015-10-14 17:07

其實高階板最重要是bios… 唔是你d電容
牙石對rog既 support是冇野好講,我諗asrock都好過msi好多

回覆 5# EVIS

樓主唔好聽呢位會員鬥up,好似記得呢住會員買咗粒4790k,成日自慰以為粒u好超得,其實半桶水。

用咩牌子的電容?

之前見過 d 大陛不明牌子底板用白色 PCB
上面好似無野咁 .... 就覺得白色底板好 cheap 了

(個人觀感, 不喜勿插)

回覆  EVIS

樓主唔好聽呢位會員鬥up,好似記得呢住會員買咗粒4790k,成日自慰以為粒u好超得,其實半桶 ...
evan11 發表於 2015-10-14 20:47

我都唔超頻, 你是咪搵錯人
自己睇唔關我事

http://www.tomshardware.com/revi ... therboard-overclock,3893-27.html
http://www.bit-tech.net/hardware ... z97-mpower-review/8

Sadly, the Z97 MPower didn't quite have what it takes to topple the Maximus VII Ranger as our preferred board here - it looks fantastic and will perhaps appeal to the extreme overclockers out there, but the Ranger is £10 cheaper, was slightly easier to get to 4.8GHz and has Asus's swathes of useful software features as well as matching MSI's Audio Boost with its own beefed up on-board SupremeFX audio. If black and yellow are more your thing though, the Z97 MPower is still a great board for the money.

插晒啲硬件上去,
上埋機都見唔到佢係黑定白