[電腦組合] 關於NUC/mini-pc

我想問下依家邊一部平價既nuc/mini-pc會比較好呢
因為budget都比較少(around 2000)
都有睇過有幾部心水既
一係就zotac ci320 nano plus
一係就msi cubi
仲有就係asrock beebox
唔知各位ching有咩意見呢?

同埋另外想問下其實beebox有現貨未?如果未有既大約幾時會出貨?

回覆 1# tin427

如果唔介意淘寶,
果邊既NUC仲抵玩。

回覆  tin427

如果唔介意淘寶,
果邊既NUC仲抵玩。
只是新手 發表於 2015-10-14 22:56

其實都有諗過
但係因為部機唔係我用所以都係想搵D有保養既機仔
壞左都唔駛咁煩

beebox 同msi cubi 唔知師兄覺得邊個抵玩d呢

兩千以下NUC得呢部, 舊款你應該唔會想要
http://www.price.com.hk/product.php?p=174954
mini-pc就msi cubi,   得佢用128gb ssd, 佢粒u仲係14nm 今年先出, 2千頭
http://www.centralfield.com/prod ... ni-pc-wwindows-8-1/
centralfield平過香港格價網

兩千以下NUC得呢部, 舊款你應該唔會想要

mini-pc就msi cubi,   得佢用128gb ssd, 佢粒u仲係14nm 今年先出, ...
twaiho2003 發表於 2015-10-15 10:20

唔該曬ching
CUBI 其實都幾岩心水
因為都想用SSD
依部應該平時上網文書youtube1080p 都冇咩問題?駛唔駛買條8gb ram會好d?

唔該曬ching
CUBI 其實都幾岩心水
因為都想用SSD
依部應該平時上網文書youtube1080p 都冇咩問題?駛 ...
tin427 發表於 2015-10-15 10:34

等埋下星期beebox出先決定囉

回覆 6# Johnny1988
依部BEEBOX講就講左咁耐但係都未出貨
師兄有消息話下星期有貨?

得2000銀... 買支Compute Stick把啦

得2000銀... 買支Compute Stick把啦
yjfoeg 發表於 2015-10-15 12:13

太少存儲喇
AT LEAST都要100GB 黎放下D垃圾
但係依隻computer stick 比依d mini-pc 有咩優勢呢?

太少存儲喇
AT LEAST都要100GB 黎放下D垃圾
但係依隻computer stick 比依d mini-pc 有咩優勢呢? ...
tin427 發表於 2015-10-15 12:21

平 細 囉
講真 2000銀 唔淘寶 真係買得D咩...
CUBI最平果隻先係岩岩好2000鬆D. 不過得2GB RAM