[操作疑難] Bios Uefi boot windon 7 找不到其他device (已解決)

我用隻手指CZ80 做左RUFUS ISO

係WINODW SETUP 彈出話冇其他DEVICE( HDD  SSD)俾我安裝

唔知咩問題?

config as below :

I7 6700k
Asus Z-170-A
Gkills 8G X 2
intel 535 SSD X1
HHD X1
LG DVD ROM

thanks so much!

試一開機即按f8

試一開機即按f8
blackkh 發表於 2015-10-24 17:56

師兄, 都係咁..我更新左D圖

師兄, 都係咁..我更新左D圖
HY 發表於 2015-10-24 18:16

係咪用左usb 3.0 (藍色USB插位)安裝 ,轉返用usb 2.0安裝

因為windows 7 無原生usb 3.0 driver

係咪用左usb 3.0 (藍色USB插位)安裝 ,轉返用usb 2.0安裝

因為windows 7 無原生usb 3.0 driver ...
NOSTALE 發表於 2015-10-24 18:22

我頭先用左USB 2.0都係唔得

你果windows 7 係咪 sp1 黎

你果windows 7 係咪 sp1 黎
NOSTALE 發表於 2015-10-24 18:25

係呀..WINDOW 7 SP1

是不是在安裝過程裝不到,如是現在的底板不支援win7 usb安裝,win8後就沒問題(有些牌子底板有軟件製作usb win7加進usb 3.0 driver)你是asus板你同時入asus底板碟再用usb win7 boot機,應該可以,如不能應有一畫面是可以載入驅動程式,你將路徑指向dvd rom找usb3.0來安裝

我用隻手指CZ80 做左RUFUS ISO

係WINODW SETUP 彈出話冇其他DEVICE( HDD  SSD)俾我安裝

唔知咩問題?

...
HY 發表於 2015-10-24 17:28

你是找到你sandisk boot機手指,祇是在安裝過程中裝不到,如有dvd rom比較易做,你同時入asus底板碟再用usb boot機應該可以

你是找到你sandisk boot機手指,祇是在安裝過程中裝不到,如有dvd rom比較易做,你同時入asus底板碟再用u ...
blackkh 發表於 2015-10-24 19:01

小弟不才.,...可以講下點做步驟?