[中央處理器] 得1700蚊用A記定I記?

舊果部Q9真係頂唔順, 成日炒RAM, 想換左佢
HDD, 火牛, CASE, 其他XXX都可沿用

睇中2個平台
1. Intel 2 Cores 4 Threads Core i3-4160 Haswell Refresh (3.6GHz,3M Cache,LGA 1150,22nm) CPU BOX 盒裝
2. AMD Quad-Core A8-7650K 3300MHz APU Processor [Socket FM2+] ADVAD765KXBJABOX 盒裝 [Black Edition]

配版加2條4GB RAM, 希望$1700攪點曬

未用過AMD....(攤手)

會唔會打機?
機箱大唔大?
有無咩特別要求?

我係你 就比多小小上埋I5 I5同I3始終好大分別

減左2條RAM得返1200買板連U
起碼都要加500先買到i5...
Q9轉AMD/i3又唔會爽幾多

比我就頹玩celeron算, 砌夠16GB RAM, CPU遲下再up

都係屋企人普通上網用, 所以唔洗I5既

會唔會打機?
機箱大唔大?
有無咩特別要求?
qcmadness 發表於 2015-10-26 16:34

用ATX CASE, 已有VX550W , 1TBHDD , 加埋隻CM121PLUS

我用ATX CASE因為方便維修用, 唔洗左避右避D線

用ATX CASE, 已有VX550W , 1TBHDD , 加埋隻CM121PLUS

我用ATX CASE因為方便維修用, 唔洗左避右避D線 ...
kingleo666 發表於 2015-10-26 17:01

咁即係講打唔打機啦

咁即係講打唔打機啦
qcmadness 發表於 2015-10-26 17:17

NO 打機~~~~
BTW, 用AMD有無好似INTEL個intel rapid storage technology
可以用SSD加速HDD?

NO 打機~~~~
BTW, 用AMD有無好似INTEL個intel rapid storage technology
可以用SSD加速HDD? ...
kingleo666 發表於 26-10-2015 05:27 PM

AMD 無呢樣野
A88X 都無