[電腦組合] Compute Stick 建議

小朋友(小學)間中要用電腦, 唔想畀自己部 notebook 佢亂搞, 打算買支 Compute Stick, 加個 mon 同 bluetooth keyboard set 畀佢, 主要是平啲用慳位, 第二時個 mon 同 keyboard 都用得翻, 咁做好唔好?

佢唔 (未) 識打機, 亦唔想佢打機, 上到網, 穩定冇病痛就 alright 了

Compute Stick 係咪跟 Windows 8.1? 可唔可以 up 上 Windows 10?

Thx for CHING 指點!

淘寶貨定intel/正廠出
直接10仔又可以加hdd,考慮下n3XXX unc

(用過隻lenovo 300-01IBY(唔建議買) 貴+wifi弱+插左SD卡wifi會上唔到網

淘寶貨定intel/正廠出
直接10仔又可以加hdd,考慮下n3XXX unc
XABI 發表於 2015-10-27 13:37

傾向 intel 正貨, 唔想煩, 保養也重要

n3xxx unc 指 Beebox? 價錢差得遠嗎?

會唔會好D?
ahwah133 發表於 2015-10-27 13:29

Thanks 唔知香港有冇保?

(用過隻lenovo 300-01BY(唔建議買) 貴+wifi弱+插左SD卡wifi會上唔到網
kin021360 發表於 2015-10-27 13:50

多謝提醒

有錢就買 nuc ~
貴少少但安心 + 保養 + 有主動式散熱

beebox睇返隔離ching post會詳細d
intel自己都會出,不過輸出I/O唔及beebox
http://www.intel.com.tw/content/ ... c-kit-nuc5pgyh.html
睇急唔急用,同埋會比手指貴800到1000

我用tb貨
約500rmb
Up 上win10
一切安好