[操作疑難] UPS奇怪問題

如果我去買隻UPS
隻UPS既output係300w
但係我部電腦crossfire長期用600w+既話會點呢
即刻隻ups永遠都要不停差電?
定係直頭會唔夠電供比部電腦用?

你部機會run唔到
UPS要 > PSU full load / efficiency

你部機會run唔到
UPS要 > PSU full load / efficiency
danny9428 發表於 2015-10-31 23:07

oic咁我都係買隻細既淨係用黎插nas算
平時部pc都接近250w
咁講gaming pc既UPS要求咪好高

真係要起碼2000w啦!

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

Continuous UPS成本遠比standby ups貴 好似係
不過我諗你都係要預足火等psu一出問題 ups至少都夠推到你部機run
雖然我估正常一有問題你應該唔會想再full load部機

Continuous UPS成本遠比standby ups貴 好似係
不過我諗你都係要預足火等psu一出問題 ups至少都夠推到你部機 ...
danny9428 發表於 2015-10-31 23:48

其實我淨係想響有事果時可以比我即刻人手shut-down就夠
nas就可以set 5分鐘/再短d自動shutdown
如果desktop用電太多直頭正常用都頂唔到既話唯有唔插UPS
if隻UPS output 300w而desktop用350w左右呢?都係頂唔到?
定係唔插好過?

可以頂到,不過唔夠一個鐘
我以前村屋容量用1500w UPS 350牛都可以頂四個鐘。

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

其實我淨係想響有事果時可以比我即刻人手shut-down就夠
nas就可以set 5分鐘/再短d自動shutdown
如果deskto ...
康士富 發表於 2015-11-1 00:15

d 細 UPS 唔係比用電大少少嘅 PC 用, 以 350 為例, 實際只可推 210W (350VA), 推下 NAS, Router ... 就得
http://www.apc.com/shop/hk/en/pr ... -350-230V/P-BK350EI

夾硬插落 UPS, 有市電時係會冇事 (fuse 7A), 但一冇市電 UPS active, 即會 overload/power down 甚至燒埋 UPS.

可以頂到,不過唔夠一個鐘
我以前村屋容量用1500w UPS 350牛都可以頂四個鐘。

(Sent from EPC Pocket iPho ...
vvdee 發表於 2015-11-1 00:29

咁堅四個鐘 , 一係舊電超大, 一係 loading 超細。 我隻 2200W 8.4% loading, 都係頂到 76分鐘

回覆 9# GbE
可能佢部機Load watt遠比火牛output 350W低