[開箱] Asrock Beebox 32GB eMMC SSD 開箱試用

早前參加ASRock OCF 2015徵文活動,有幸獲得BeeBox NUC 一部,今次就長話短說,有圖有真相

支持USB type-c

是次活動贈送既係 32GB emmc SSD版,佢個家族仲有兩隻版本,一隻係 跟128GB msata,另一隻係唔跟storage

散發出土豪金既味道,細心包裝

開機制置於機面,運作時會呈現藍燈

唔係得個up字,真係有usb type-c 架,左邊仲有個usb3.0

beebox 本身支持兩個hdmi,一個DP,兩個USB3.0

配件方面:附送 紅外線遙控器,另外跟左條線比你插 2.5" SSD / HDD

電源方面唔洗好大,官方跟左隻3A 牛

無花無假,CPU 用上 N3150, 32 GB storage 方面有28GB 用作安裝系統,可用的空間大約為9GB

之前有師兄建議如何有咩系統上大改動,建議用True image / ghost 呢類軟件 整個img 出來,有咩事之後都可以還原,應該會比較方便,唔洗驚之後有咩三長兩短

運作溫度 57-63度,唔算熱,唔會話一摸部機就即刻彈開

LAN 方面 係用到Realtek Gigabit ,支援 1000M

WLAN 係Intel® Dual Band Wireless-AC 3160,支持2.4G 同5GHz

當然要試下個remote work唔work 啦,較下大細聲,no problem,可以再懶D 訓係床到煲片,唔洗再起身較大細聲

上網搵左個軟件,可以知道wifi signal 如何

dBm 係負數值,愈接近0 signal 愈良好,愈往負數就代表signal 差

數字化既意思係-59 的signal 比起 -100 為好

利用2.4Ghz 進行 speed test

利用5Ghz 進行 speed test

而使用LAN線,就測出以下成績,數字滿意

可惜自己太多嘢玩,否則都買部試下佢實力!
當然係工作多數為主。

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

早前參加ASRock OCF 2015徵文活動,有幸獲得BeeBox NUC 一部,今次就長話短說,有圖有真相

支持USB type-c
...
hkbpc 發表於 2015-11-1 00:31

C Hing專業D, 可唔可以試多D野, 例如播片效果- 4k, 1080p, 普通劇網的所謂超清(720p), wifi效果等。

師兄可唔可以試下個2.4GHz wifi 接收速度如何

師兄可唔可以試下個2.4GHz wifi 接收速度如何
Johnny1988 發表於 2015-11-1 10:31

2.4Ghz 個wifi 真係惡搞d,本身我隻router WIFI 麻麻

直線距離8-10 米,隔左道牆,更多要今晚再test

2.4Ghz 個wifi 真係惡搞d,本身我隻router WIFI 麻麻

直線距離8-10 米,隔左道牆,更多要今晚再test
...
hkbpc 發表於 2015-11-1 12:35

我router係asus ac55uhp用hkbn bb100,beebox同router距離3米冇野隔住
行2.4GHz嗰陣download speed得6-7Mbps左右
upload speed 正常

行5GHz就有成94Mbps

我router係asus ac55uhp用hkbn bb100,beebox同router距離3米冇野隔住
行2.4GHz嗰陣download speed得6-7Mbp ...
Johnny1988 發表於 2015-11-1 13:03

你有冇試過係同一位置用手機試個2.4G wifi?如果結果一樣甘差就係router問題,如果唔同就似係部Beebox個wifi有問題。

你有冇試過係同一位置用手機試個2.4G wifi?如果結果一樣甘差就係router問題,如果唔同就似係部Beebox個w ...
fallout8 發表於 2015-11-1 13:14

試左同一個位用iPhone 4s test行到38Mbps
如果將個router頻道頻寬set做40MHZ(原本係20MHZ)個速度仲更加唔穩定
雖然連線速度快左,但係upload速度得1.xMbps

將channel set做auto就變成download有2XMbps upload得返5Mbps

試左同一個位用iPhone 4s test行到38Mbps
如果將個router頻道頻寬set做40MHZ(原本係20MHZ)個速度仲 ...
Johnny1988 發表於 2015-11-1 13:30

甘問題似係部beebox, 部機d usb有冇連接其他野,會唔會係干擾問題?2.4g好易俾其他野干擾……