[產品資訊] Intel Skylake: Core i3 測試终於有啦, 結果讓人振驚!!!

http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2015-intel-core-i3-6100-review

6100 都咁猛, 6320重得了既......
咁搞法AMD真係唔駛玩?

電子野2012年同2015年比、有乜好比

6100有3.7GHz,高過4130(3.4Ghz),加上係新架構,快D都係應該既。
AMD單線性能一向差,Witcher 3追到已經算唔錯。如果AMD同價位有更勁既新產品,又洗乜攞FX6300黎比較。

最慘情的是Amd 依三年D cpu 就係咁上下,
都唔可以怪人哋。
利申:正在用AMD 平台的 ...
rayonooo 發表於 2015-11-3 21:34

黃金呢3年死剩3C、AMD先見之明、吾再投資、吾系一早步 Nokia, Ericsson後塵了

係linux到唔知有無硬解,會唔會同兩間大廠一樣,十年如一日?
linux到兩間野mpeg2硬解畫質有問題,有vsync問題,無4k,但nv 在andriod有4k有硬解
ati係mac os又係無乜問題...記得當年ati話硬壓...過左幾代都未有...

二打六
8達通 發表於 2015-11-3 21:21

係2核可以打6核

睇完 D3 1600 vs D4 2133 vs D4 2666 個差價同埋 haswell vs  skylake 底板的差價我仲震驚

仲有4130 vs 6100 的差價...咦? 前者香港腦場仲有無得賣, 後者好似未有價? 但保守估計都差$200, 因為 4160 只售 $7XX

有咩值得雀躍...定係純粹為左踩多AMD一腳?