[其他] 線材疑問!!! 8Pin > 6+2Pin (PCI E) 呢條用唔用到係Corsair牛呀

有冇師兄知呢條線材 8Pin > 6+2Pin (PCI E) 用唔用到係Corsair 牛呀
corsair rm1.jpg

corsair rm2.jpg

回覆 1# SkyTester

自己上google要check返pin位,隻隻火牛pin位唔同,插錯會燒牛,燒display card.

回覆  SkyTester

自己上google要check返pin位,隻隻火牛pin位唔同,插錯會燒牛,燒display card. ...
evan11 發表於 2015-11-12 17:02

咁又未至於燒牛...
而家隻隻有返咁上下既牛既保護都OK架

自己上google要check返pin位,隻隻火牛pin位唔同,插錯會燒牛,燒display card. ...
evan11 發表於 2015-11-12 17:02

http://www.corsair.com/en/type-3 ... ci-e-pig-tail-cable

應該Work...
有冇師兄要....~

回覆 3# SkyTester

邊會唔燒,+接咗落gnd即刻出煙。唔係點解淘寶賣module線問到清清楚楚用邊隻牌子同型號。 隻隻pin layout都可以唔同。就算保護到都一定要換零件先用得返。即係壞咗。

邊會唔燒,+接咗落gnd即刻出煙。唔係點解淘寶賣module線問到清清楚楚用邊隻牌子同型 ...
evan11 發表於 2015-11-12 21:24

? 又唔係短路 真係會燒?

回覆 6# yjfoeg

我試過插底版風插錯pin位mosfet即刻出煙。唔信自己將6pin +12v位接去Gnd,再將gnd線插落+12v,相信display card一定燒硬。

回覆  yjfoeg

我試過插底版風插錯pin位即mofet即刻出煙。唔信自己將6pin +5v位接去Gnd,再將gnd線插 ...
evan11 發表於 2015-11-12 21:32

我就試過CPU 4pin倒轉左插 (唔知板定牛個防呆有問題)
一著機, 咦, 係著唔到

http://www.overclock.net/t/14207 ... wer-supply-pin-outs

唔係點解module線出面印住For AX-YYYY only.

回覆 8# yjfoeg

可能係好彩掉轉位唔係+V黎,咁就唔會出煙。