[電腦組合] 好唔好用幾千蚊升級PC

我原本用緊amd 4600+ & 780G, 8gb ram, 另配 amd display card.
見電腦都有成七年,心思思換電腦

換i5 6500, itx H170
但計計吓原來要成4千

大家覺得值唔值?

我都有部 二號機 775  ( 7200) p35
ddr 2 1G ram  有七條
9600  gso  9600 GT 各一
只係 行win 7 老婆上網 淘寶
都唔 知好唔好 換

(後備零件 4G ddr 3 1600)
要買 板 買 CPU

豪少少換套全新仲好

只係 行win 7 老婆上網  ...
zeab 發表於 2015-11-29 10:56

升級SSD
其他唔洗買

只係 行win 7 老婆上網  ...
zeab 發表於 2015-11-29 10:56

9600GSO/9600GT正常應該退役

改進:
二手G43/G45 MB,加E8X00/Q9X50, 再加一隻120GB SSD, 花幾舊又可捱一年才算

全新:
買Asxs B85G +i3-4170 比你老婆上網及玩要求不高的game, 應足夠有餘(display card 建議棄9600GT, 改找GT730/740為替代品)

有Budget: 加一隻120G SSD會更好

以780G+8G DDR2、已經唔值錢、頂極400蚊.
只加個256G SSD,700蚊,未必發輝到太大感覺
再加粒x4 945,300蚊,起馬跟跟,上來。
x4 945係Q9550與同級
4600+就連e5200都不如,大約e2180

我原本用緊amd 4600+ & 780G, 8gb ram, 另配 amd display card.
見電腦都有成七年,心思思換電腦

換i5 650 ...
anson_cky 發表於 2015-11-29 10:51

基本上, 可沿用的是: DVD, Case, Power 這3樣, 其餘買全新
至於選DDR4/DDR3的Ram 及Display card就要自行判斷

回覆 7# verykin

agree.
底板未必上到Sata 3. SSD少咗一半bandwidth.

基本上可以話係成套換新, 點會唔值
如果你既用途係上網睇下片既, 就落i3
display就用內顯