[電源器] 怎分辯火牛好壞?

請問我有舊火牛幾隻,要怎看好壞?是看output?
還是看那些+3.3V,+5V,+12V有幾多A?請師兄看看那隻好些。

大牛

小牛1

小牛2

好壞同火力大小係無關
Maxtron, GTR, Sky
唔洗睇, 三隻都拎去二手區廿蚊起bid睇下有冇人執啦....

基本上呢3隻送俾呢度D師兄都未必有人要

而且呢3隻個設計係舊到不得了的設計,因為12V rail得十幾A,完全唔附合呢一代底板的要求,因為依家D底板用得最多就係12V

對比一下Antec 450W火牛(只係比以上大少少火數),12V rail有成34A
http://www.coolaler.com/content. ... B%E6%B8%AC%E8%A9%A6

回覆 3# wyhui5124

我也知全都很舊,但我現切機,無得選下,請問小牛的兩隻,那隻可以插入更多的hard disk?謝謝。

我個人認為GTR比SKY好,對嗎。

[quote]回覆  wyhui5124

我也知全都很舊,但我現切機,無得選下,請問小牛的兩隻,那隻可以插入更多的hard  ...
kennedy2046 發表於 2015-12-2 14:40 [url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=34240160&ptid=2249234你屋企近唔近消防局

回覆  wyhui5124

我也知全都很舊,但我現切機,無得選下,請問小牛的兩隻,那隻可以插入更多的hard  ...
kennedy2046 發表於 2015-12-2 14:40

你屋企近唔近消防局

回覆 6# 200644600

不明白?近消房局?是否意思是我的火牛很危險?

實際上機試下就知啦,開到機用得就ok,開唔到機就可以收工!至於會否放煙花這個問題,其實乜牛都一樣有機會,唔信就去睇下帖,名牌牛一樣俾人鬧到pk。

小牛2: SKY
連單位都打錯, 230V~   AC INPUT:  230W~ 4A ,50Hz
--
Total output power : 420W
點計都無, 420W
12V x  12A=144W
5V x 16A=80W
3.3 x 14A=46.2W
其他=18W

回覆 9# verykin

多謝師兄細心看到資料,那麼請問小牛2,講大話不能信。我用小牛1對嗎?