[中央處理器] 最近成日卡住卡住想升級粒U 求意見

用緊AMD Athlon II X2 250, 3000 MHz
升上去x4  200元左右
升上去x6   400左右
其實分別大唔大
邊個性價比好

升去肥龍II會有啲幫助

升去肥龍II會有啲幫助
硬件法師 發表於 2015-12-4 12:12

肥龍II是咪Phenom II ??

咁升上去x4會唔會明顯好大改善
定是只是順暢少少
又值唔值再比多200元升上去 x6

肥龍II是咪Phenom II ??

咁升上去x4會唔會明顯好大改善
定是只是順暢少少
又值唔值再比多200元升上去 x6 ...
Totoeva 發表於 2015-12-4 12:20

亞代郎同肥龍差好遠啦,
x6更好,但不包括faildozer,
另外你要睇下你塊板support肥龍II x4或x6與否。

BTW,你要揾下你卡住卡住既原因係咩。如果係因為HDD慢,用D錢黎升SSD會有更明顯效果。

亞代郎同肥龍差好遠啦,
x6更好,但不包括faildozer,
另外你要睇下你塊板support肥龍II x4或x6與否 ...
硬件法師 發表於 2015-12-4 12:23

我仲以為是am3都岩用好彩係到問一問
我塊版是
J&W JW-A870T-UC3
我唔識睇支唔支援 x4 x6

BTW,你要揾下你卡住卡住既原因係咩。如果係因為HDD慢,用D錢黎升SSD會有更明顯效果。 ...
leave 發表於 2015-12-4 12:29

SSD我聽得多固態硬碟
但其實我只是知佢開機會快D
佢對我衣家情況好有幫助嗎??

http://www.jwele.com/motherboard_detail.php?897#_cpu
官網話support Phenom II X4/ X6,屋企有部 X4 955,其實都仲OK吓。

SSD對整體部機個反應會快咗好多,但幫助唔倒一D 大食CPU programs (i.e. 將一大堆相機的RAW files轉做JPEG)

所以一定要知部機個用途先可以決定點upgrade

換ssd應該有順左感覺,
不過淨上網既話,
hdd換ssd分別無咩分別,
升u都係無咩分別。

我128 ssd + 500gb ssd,
會無左hdd 起動果下卡住,
load野快D

講真其實留番錢好過
不過notebook 5200轉hdd換ssd,
真係天堂同地獄分別

官網話support Phenom II X4/ X6,屋企有部 X4 955,其實都仲OK吓。

SSD對整體部機個反應會快咗好多,但幫助 ...
wyhui5124 發表於 2015-12-4 12:55

我平時只是打下lol 睇下Aastock
卡卡地感覺唔是咁好
如果幾百元可以順D又唔錯咁解