[保養相關] GIGABYTE 主機板 氧化 無保養?

各位師兄大家好,我有塊 GIGABYTE GA-B75M-D3V,  我沒有用水冷,而電腦亦不可能接觸任何水分(空氣內的除外), 然後聯強就話氧化,唔保,係人為,我都冇整過水上去,何來人為呢,我覺得佢哋唔應該唔保同埋我好唔忿氣,但我對保養呢啲嘢嘅知識十分貧乏,所以我想問下各位師兄,佢哋應唔應該保,定件事嘅問題係我?

事件經過
塊板係2013/10/29由一位相熟嘅電腦師傅砌
javascript:;

然後到上上星期開始,部機禁咗一下開關制唔得(情況係:禁開機→機箱風扇led燈光一秒→熄機),要禁多幾下先得,到上個星期部機就無限loop"禁開機→機箱風扇led光一秒→熄機",點到入唔到bios, os等。
然後就call果位師傅嚟整,果位師傅因為冇帶配件,check唔到咩事,所以佢攞咗返去check,check完之後話係底板有問題,然後就攞咗上去聯強,第一次check又冇事
然後,退返過嚟
但師傅攞返去,裝其他parts上去又開唔到機,所以又上多次聯強
今次聯強就話氧化,唔保,係人為。
最後位師傅就買多塊新板裝上去用

我想問下各位,部機冇接觸任何水分(空氣內的除外),然後就氧化,根本就唔係人為,求其按個罪明給我,我好唔忿氣, 仲話咩
「抗潮濕 – 高密度開纖布電路板
沒有什麼比濕氣更能傷害你的電腦! 世界上大部分地區的空氣中都有很高的濕氣,在濕氣經年累月的侵蝕下,便容易造成電腦的傷害。技嘉第四代超耐久™經典版主機板的設計,讓您的主機板遠離濕氣的傷害,藉由使用最新的高密度開纖布材質電路板技術,減少濕氣對電路板的侵蝕。而這種全新的電路板材質的導入,可以有效降低電路板中纖維束的厚度,相較於傳統設計,新式高密度開纖布會減少水氣滲入電路板中。如此降低因濕氣所造成未知主板短路的可能。」
GIGABYTE - 主機板 - Socket 1155 - GA-B75M-D3V (rev. 2.0)

你嘅產品就係因為潮濕有問題,你自己不單只無法完成你自己講嘅三年保養,反屈我人為,有咩理由???

最後,我知自己好憤怒,可能無咁理性,而我又對保養嘅嘢好唔熟,想問下各位師兄,佢哋應唔應該保,定件事嘅問題係我?如果代理唔保,有冇咩方法去原廠整,或者仲有咩方法?
asus receipt c.jpg
gigabybe receipt c.jpg
asus receipt c.jpg

睇嚟GIGXBYXE呢隻牌子伏伏地

邊度氧化左? 依家買野, 有保等於沒保, 咩都可以話人為

邊度氧化左? 依家買野, 有保等於沒保, 咩都可以話人為
abc888 發表於 2015-12-12 22:43

如果樣樣都人為, 咁點解要買行貨

2DzMnoem (3).jpg

真係有锈喎!!!!!!!!!呢粒嘢真係未見過咁生锈法!!!!!

FyghT5s (2).jpg

呢粒就正常....

之前有師兄粒聯強i3又係咁

如果咁講即係聯強貨有保等於無保,自己執生

我朋友塊msi幫佢砌, 2年前左右,上星期話開唔到機,一睇全塊板都corrosion

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# 20152015

GIGA "超耐狗"係咁㗎啦!
只要你掂過,呢間代理就會話係"人為"!
佢哋係"最佳拍檔"!

雞排玩這招氧化

10年前就開始甘玩