[其他] 砌新機一堆問題

屋企部用左差唔多七年既機終於又再一次壞壞地. 諗住砌過部, 有一堆問題想問問. 先謝.
而家出新機既話買底板新 chips 定買舊既好 D 呢? 主要用途都係上O下網, 間唔中執相同轉片.
請問火牛如果想要 550W  (應該夠推 7750 level 顯示卡 + 6 隻 HDD 掛) 金或白金牛有邊 D 推介?
我而家用緊既顯示卡係呢張 (HIS 7750 iCooler 1GB GDDR5 PCI-E DP/DVI/HDMI),  請問新機用返佢會唔會好過內顯?
HDD 如果唔太介意開機時間既話, 係咪可以唔使買 SSD 用返而家隻 HDD 已經 OK?

8、9年的進階會員都吾識呢d基本野?呢個科琳死得

8、9年的進階會員都吾識呢d基本野?呢個科琳死得
t773777 發表於 2015-12-14 11:39

因為我主要係手機 GAME 度出同睇 post...電腦野真係好少掂.

樓主有幾多budget先?
多既咪貼近潮流上skylake

同埋SSD同傳統HDD既分別唔淨止係開機時間

樓主有幾多budget先?
多既咪貼近潮流上skylake

同埋SSD同傳統HDD既分別唔淨止係開機時間 ...
Black0711 發表於 2015-12-14 17:57

我諗住大約 5000 搞掂, 舊機基本上留得既只有放 DATA 既 HDD.
SSD 同傳統 HDD 除左開機時間, O係我既用途上會有咩比較明顯既分別?
先謝.

忍到裝OS/Windows Update/load games慢可以不換SSD,不缺錢就加SSD

HDD和SSD各放一個Windows可以做spare

好老實講張咭夠用咪唔使換
五百零火夠晒啦 Antec/CM呢d

想快boot機load嘢又快d 咪買隻SSD
拎嚟裝OS同d programme 其他data咪放返係HDD

間唔中執相同轉片 budget鬆嘅咪i7
唔重嘅可以揀返i5嘅

Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-6400 Skylake (2.7GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝
數量: 1 價錢: HK$ 1390

ASRock 華擎 B150M Pro4 B150,DDR4,LGA1151,Intel GbE Lan,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
數量: 1 價錢: HK$ 690

Kingston DDR4 2133MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR21N15D8/8
數量: 2 價錢: HK$ 350       

ADATA Premier Pro SP920 128GB 2.5" SATA3 ASP920SS3-128GM-C SSD 固態硬碟 7mm
數量: 1 價錢: HK$ 388       

ANTEC TPC550 TruePower Classic 550W 80Plus Gold 火牛(TP-550C)
數量: 1 價錢: HK$ 630       

總數量: 6        總數: HK$ 3798

提提樓主

記得上銅柱

好老實講張咭夠用咪唔使換
五百零火夠晒啦 Antec/CM呢d
想快boot機load嘢又快d 咪買隻SSD
拎嚟裝OS同d pro ...
9658@transperth 發表於 2015-12-16 02:47

好老實講張咭夠用咪唔使換 <--- 請問係咪指張 7750? 如果新 CPU 個內顯比呢張好就用內顯, 呢張好過內顯就會插返呢張落去. 所以想問問 7750 呢張顯示卡同新 CPU 內顯邊個好 D.

以下係扒過一 D 文之後既新問題.
新既 100 系 CHIPS 裝 WINDOWS 7 既時候係唔係唔可以用 USB keyboard 同 mouse?
裝 WINDOWS 時係唔係要拆晒其他 HDD 既線, 只駁 SSD 同 DVD-ROM 既線?
底板 ASUS 同 ASROCK 呢兩個牌子同價位質素爭幾遠呢? 因為我自己一直都係用開 ASUS 既.
唔超頻既話, RAM 有邊幾個牌子比較好? 我見 ASUS 同 ASROCK 都好似有買底板加 RAM 會平少少... 唔知 O 唔 OK. (我自己一直都係用 Kingston 同 corsair 既 RAM)

又一堆問題, 唔好意思. 先謝.