[電源器] X99 5820K + GTX970 SLI 要幾多Power ?

X99 5820K + GTX970 SLI 要幾多Power ?

俾個參考你,小弟砌左部新機:
I7-5820k@4Ghz
X99 sabertooth
MSI 970 X2 sli
16G DDR4 2400
HDD x5, SSD x2
Cooler Master V1000

依家閒置已經成300W, 玩GTA5 去到~750W, 玩battlefield 4 HD 全開上到9XX W
1000W 火牛無走雞。

HDD x5, SSD x ...
dennis787b 發表於 2015-12-15 11:24
睇到呢度又諗起之前有人話i7 + 單卡 唔知980定980Ti full load 360W內
照咁計師兄你肯定係有問題啦,點計都應該700W內喎

=
其實我就唔SLI嘅...
Full HD 單卡980乜都夠,2K 4K 970得3.5GB死硬

其實我都係預7百幾W到....但依幾日玩BF4嚇左我一跳
我仲有玩其他Game (Fallout 4, Mad Max, Project CARS, MGSV) 最多都係6百幾W.

HDD x5, SSD x ...
dennis787b 發表於 2015-12-15 11:24

一張970先得個145W TDP
2張290W
最多你張卡有OC兼FULL LOAD超過TDP(加上NV似乎開始標小)上到400W
你仲有個500幾600W邊度黎...

我當你係講AC輸入
輸出80%都成700幾W
300W...你堆HDD SAS黎?
咁既耗電量完全唔合乎成本效益...

一張970先得個145W TDP
2張290W
最多你張卡有OC兼FULL LOAD超過TDP(加上NV似乎開始標小)上到400W
你仲有個 ...
tuyylihk 發表於 2015-12-15 17:20

CPU 超左上4.0 full load 都有差唔多250W 嘅

用RMS 值計數先有意思架喎

epc法則(((500w x110%)x110%)x110%)x110%)
買800w啦

回覆 4# yjfoeg

不要再說了,依家去到3.5就自動死左係到
btw Ching做乜唔入張980ti
放係epc好快有人接手啦