[主機板] (((已加圖)))有冇人黑仔到一日壞3塊底板?

1.幫人升級,買左SSD,ram,Windows,gpu
開機buzzer冇聲,火牛扇唔轉,heatsink唔轉
換舊ram都係冇聲
拆cpu一睇,針腳花左3達
當報銷廢事挑
2.同朋友把幾火出左去買4460 + asrock b85m pro 3+新火牛
上機,淨上MB+U+牛+RAM
開機,beep-beep-beep-----beep-beep-beep
三短beep聲,火牛扇轉heatsink轉
唔插Ram都係三短beep,
兩條Ram ,4gb 1333, 8gb 1600
cross check,四條Ram槽試過晒都係3短beep
針腳冇事
估計9成壞底板
搞完一大輪,要去番中田退(暫時仲未去)
3. 返到去搞番自己條女(1號機),打打下機熄機
心諗,燒火牛咁黑仔,著唔番機
上士啤牛,板URam開機,冇聲,牛扇冇轉heatsink冇轉
R晒頭,以為屋企電掣壞,試暈晒所有野
裸機試過,short power switch 針開機試過
點都係冇反應
估計係壞底板,兩隻火牛都壞可能性太細,Ram又有兩條cross check,連beep聲都冇
真係吹到啤一聲
H170 pro gaming 十月入手,兩個月釘蓋
我都叫砌過下機,唔係銅柱都唔上d勇士

依家最驚係張H170上到漢4又比人耍黎耍去,師兄們有冇咩advice 比我,小弟未上過漢4

以下就係我自己嗰塊pro gaming
CPU i5 6600
RAM crucial DDR4 8 GB 2133Mhz
MB Asus H170 Pro Gaming
PSU Antec HCG 520W / Acbel PCA018 750W
有圖,本來塊板入左盒打算去換,今日有師兄教路,於是再試過

只連接MB,U,RAM,PSU, case power switch, buzzer
PSU方面就兩個輪住試機
結果都係一樣,冇扇轉,冇BEEP聲
唔好鬧冇heatsink住,因為死機之後冇過電所有扇都冇轉,廢事煩所以試機唔上heatsink,放心我唔會睇住CPU自焚的
以上唔知有冇做錯

我將CMOS 用跳針同拔電池方式clear過,但結果都係完全冇反應
係咪表示底板已死?

DRAM Detect Fail(記憶體偵測失敗)

仲要叫人即刻買過U+板
你真係一個好朋友

仲要叫人即刻買過U+板
你真係一個好朋友
硬件法師 發表於 2015-12-15 11:05

並唔係我叫嘅,係佢本身都想升級,不過用得就用住先所以冇買新...
同埋,係原本塊板針腳花左先買新,個次序要搞清楚
係塊新板新RAM都 detect fail

仲要叫人即刻買過U+板
你真係一個好朋友
硬件法師 發表於 2015-12-15 11:05

本來有一條舊RAM一條新RAM
兩條都開唔到機,你意思係應該壞RAM而唔係壞主機板?

本來有一條舊RAM一條新RAM
兩條都開唔到機,你意思係應該壞RAM而唔係壞主機板? ...
200644600 發表於 2015-12-15 11:11

幫你之前我想問你個FD舊U舊板係乜野?

幫你之前我想問你個FD舊U舊板係乜野?
硬件法師 發表於 2015-12-15 11:29

2120 同Giga b75m 乜乜

2120 同Giga b75m 乜乜
200644600 發表於 2015-12-15 11:31

Check下d ram,
通常抽插多幾次就detect倒,
ram無咁易死

Check下d ram,
通常抽插多幾次就detect倒,
ram無咁易死
硬件法師 發表於 2015-12-15 11:49

師兄我試過將一新一舊兩條RAM插入4個RAM槽
幾乎孖條單條32個combination試過晒
金手指又擦過...都係3beep

...其實係黑仔定係樓主你靜電十萬伏特...

...其實係黑仔定係樓主你靜電十萬伏特...
yjfoeg 發表於 2015-12-15 12:04

我都比人話比卡超,但係靜電會令到ram fail 咩