[開箱] 又來塊Asus Z170 Pro Gaming

而家買新CPU, 又想打機快, 必定係買Z170底板, 早前玩過塊 Maximus VIII Gene真係very good, 冇得輸, 早幾日又幫frd買板玩, 要$1500 budget左右, 咁我有U係手就早早同佢買左先, 最後揀左塊Z170 Pro Gaming試試佢! 呢塊板係以功能同實用為主, 冇ROG系列咁多花款野玩, 所以價錢亦可以平一大截, PCI-E槽夠齊, 不過大板唔齊就死火啦! 但砌打機platform加呢塊板我就覺得有唔錯既性價比

ATX大板, 所以個盒都有返咁上下大

打開都係咁

一堆配件, 又係有個CPU快拆, 講真你小心d裝就得, 不如平少少比我仲好

塊板真身, ATX大板, 玩開mATX同ITX板, 咁大塊真係覺得陌生, 好似好耐冇見咁, 但擴充性強, 用大機箱又點會唔揀佢

10相供電都係基本野, 加埋個靚靚散熱器, 而家CPU又唔太食電超幅度又唔高, 夠晒用了

PCI-E槽多到呢, Z170晶片就多左PCI-E Lanes, 所以呢塊板就PCI-E x16同 x1槽各有三條, PCI-E x16係行 (x16, x8, x4 mode), 夠啦, PCI-E x1又咁鬼多, 但唔知點解今次唔cut尾

M.2槽實有, 仲有6組SATA 6Gbps同SATA Express

佢個M.2槽可以插Type 22110, 又係夠晒數

SupremeFX靚聲音效夾一堆Nichicon Fine Gold電容, 中上啦!

有粒TI R4580I OP AMP提升下音質

Asus好多板都用Intel LAN, 呢塊亦唔例外, 有保證

Q-LED 快速除錯燈, 成本低左同時又show到野你睇

ROG EXT接頭都有? 不過玩得ROG都大多買ROG板, 但多個option比你插

後面Panel, 好齊全, USB Type-C都有, 但我仲未有Type-C手機, sosad

玩水冷可以多個頭插, 好方便

最後連埋個CPU快拆裝住粒U望望先

umm, 點解up完相好似望唔到咁既?

我見到個Post頂多左堆code+link物體

server error?

但我用app睇又load到, 吹脹

點解師兄講野個TONE咁HARD SELL...

而家冇事  早幾個鐘咩圖都睇唔到

最低哥條行x4 唔係x8

支持開箱:wahaha:

ching,出埋上機图

R4580 I 係MARKING, TI既PRODUCT NO. 係RC4580,係一粒好CHEAP既OP-AMP