[記憶體] [Fixed]估唔到唔夾RAM 竟然會發生係我身上

我本身有2條 team 4GB 1333 9-9-9-24
最近買唔條 team 8GB 1600 11-11-11-28
次次插條8GB (4 + 8 / 4 + 4 + 8)入去都係咁BSOD

依家條新買嘅8GB 擺係到都唔知點算……

==========================
啱啱fix 左
之前(4 + 4 + 8)default 行 1333MHz 9-9-9-24
就係咁BSOD
依家我manual 行 1333MHz 11-11-11-28
就乜事都冇

你部電腦姐,機人合一咩
btw, 有冇得攞去換另外一個牌子?

單8會唔會出事先

試左調轉條槽插未?

你係唔係 h55/p55 chipset?

買多條 8GB, 賣左對 4GB

啱啱fix 左
之前(4 + 4 + 8)default 行 1333MHz 9-9-9-24
就係咁BSOD
依家我manual 行 1333MHz 11-11-11-28
就乜事都冇

你係唔係 h55/p55 chipset?
twaiho2003 發表於 2015-12-17 10:22

ASUS P8B75

啱啱fix 左
就係咁BSOD
依家我manual 行 1333MHz 11-11-11-28 ...
必殺技 發表於 2015-12-17 17:54

但咁樣咪比原先更慢?(雖然分別好細可能察覺唔到)

你可以試下一齊行 1600 CL 11,我有一條 1333 CL9 同兩條 1600 CL11,我逼佢地一齊行1600 CL11

但咁樣咪比原先更慢?(雖然分別好細可能察覺唔到)

你可以試下一齊行 1600 CL 11,我有一條 1333 CL9 同 ...
leave 發表於 2015-12-17 18:01

一陣試吓

究竟1333 CL9 定係 1600 CL11 對RAM 嘅體質要求高啲

其實會唔會行緊XMP你自己唔知呀?
一般而言,
插唔同CL值的ram,
系統會跟慢果條