[操作疑難] 今天用WIN7 裝H110機笨了.

因為早聽說用USB裝WIN7 係H110板 要先做手腳.
所以就去GIGABYTE官網DL左個做手腳軟件 改好隻WIN7手指了.
裝WIN7一路好順利...但到裝好了後發現.....
入WIN7後用唔到USB 手指- - 因為無光碟機 手指又用唔到.過唔到FILE...
所以裝唔到 LAN 同 USB 驅動= =
所以只裝了新WIN7 但無LAN 無USB 驅動...變左咩都做唔到.XD

插返個dvd rom啦

所以就去GIGABYTE官網DL左個做手腳軟件 改好隻WIN7手指了.
裝 ...
akiro 發表於 2015-12-19 22:36

如果無DVD rom,live ubuntu/debian,download咗lan driver落harddisk之後再boot返咪解決到

回覆 1# akiro

有冇notebook?
張新WIN7隻硬碟駁notebook過 driver files

抄 driver 在改裝好的 usb win7 install disk,boot usb 選 repair tool 去 command prompt,找 usb drive 名 (ex. d: e:),用 xcopy 抄 driver 到 c drive,boot hdd 裝剛才抄的 driver。

搵人借電腦下載個driver落手指最快捷!

搵人借電腦下載個driver落手指最快捷!
Alienware 發表於 2015-12-19 23:50

但下載左入手指度, 電腦沒usb driver又讀唔到USB手指, 咁點裝好

插返個dvd rom啦
lok2007 發表於 2015-12-19 22:37

其實可以先裝win8, 抄哂所有driver入hard disk後, 重裝windows 7

裝 ...
akiro 發表於 2015-12-19 22:36

想問...入WIN7後用唔到USB 手指...,係咪連USB Keyboard同Mouse都用唔到?
如果係,入咗Driver碟,都按唔到Enter?

抄 driver 在改裝好的 usb win7 install disk,boot usb 選 repair tool 去 command prompt,找 usb drive  ...
rkkc 發表於 19/12/2015 22:50

感謝 應該就你這個最方便了~~

我已經用拆硬碟的方法搞掂了= =(用另一台電腦下好驅動放SSD內 再拆下裝在新的這台上 裝好再拔下裝回去= =)