[其他] SABERTOOTH Z170 MARK 1的疑問

小弟想換新機用skylake, 睇岩賣點耐用+保養長既華碩主機板, 但暫時只得SABERTOOTH Z170 MARK 1, 我怕用耐左個armor會令塊板出現更多問題, 例如積塵喺armor入面影響散熱. 因為想用返部機約8年, 所以猶豫緊, 想等MARK 2.
有無師兄用過有armor既SABERTOOTH系列可以比意見/評價?
非常感謝!

小弟想換新機用skylake, 睇岩賣點耐用+保養長既華碩主機板, 但暫時只得SABERTOOTH Z170 MARK 1, 我怕用耐左 ...
UltimateGTR 發表於 2015-12-21 18:47

其實3年左右要解甲換電池,我塊Z77 sabertooth邊位多塵,裏面冇乜

現在是不是兩三年都會換u換板?

其實3年左右要解甲換電池,我塊Z77 sabertooth邊位多塵,裏面冇乜
henrietta 發表於 2015-12-22 10:40

師兄指係BIOS粒電?

現在是不是兩三年都會換u換板?
makmaktony 發表於 2015-12-22 10:46

其實咁樣可能仲好, 平平地砌部又可以跟上最新科技.
但小弟自己中意用耐D先換, 但會買高階料希望耐用D.

EPC文書機標準係一出新即換,所以你黎呢到問係多剩架

買返黎拆甲咪得
(望望我塊Gryphon Z97)

間唔中拆甲清塵咪得

其實咁樣可能仲好, 平平地砌部又可以跟上最新科技.
但小弟自己中意用耐D先換, 但會買高階料希望耐用D. ...
UltimateGTR 發表於 2015-12-22 13:48

我的想法都係同師兄一樣

用三兩年,見d老友個個部機都快過自己,又心思思要換機了.