[中央處理器] 電腦新手想升級CPU之問題多多

個人經驗簡介: 未換個CPU,只塗過一次散熱膏

新手好多問題想問.  想升級CPU,但又唔知火牛夠唔夠電,又唔知升級後,打機係咪會順好多....

依家用緊AMD Phenom(tm) 8450, 兩年前換左張HD7750顯卡,仲堅持住玩新遊戲 (E.G FF13, 生化危機啟示錄2).
近排睇下自己個底板支援到咩新CPU,發現最新個款CPU是2010年推出. 諗住出左咁耐,二手應該好平,係時候升級

我唔肯定,但最新應該是Socket AM3上的 Phenom II X6?
http://www.gigabyte.tw/support-d ... popup.aspx?pid=2887

依家仲見到二手,YAHOO拍賣有 Phenom II X6 1055T.   (500-600蚊貴唔貴?)
淘寶上都仲有其他款,不過每升一級,又貴多50.60蚊.  初頭諗住有大食大,要換就換Phenom II X6 1100T,不過無貨之餘又好貴....
2800MHz 和3300MHZ 打機應該差唔多掛? (諗住換左CPU後, GTA5 用720P應該可以玩? 順便PS2模擬器玩遊戲.)      

之後又諗起 CPU功耗問題, 火牛又唔知夠唔夠力, 火牛規格+12V1   ,+12V2
網上教學,+12V2全部都係CPU用, 咁既然顯卡個D,玩左成年都無問題,即係唔駛理+12V1?
只專汪+12V2,它有15A,我又頭大,唔係用W既咩?  點樣計數      

不過好彩發現 Phenom II X6 1055T有節能版,睇TDP,依家個CPU是96.6W,節能版是95W. 咁應該用到?
係驚佢地比錯125W我,咁125W又夠唔夠力用....?

最後,火牛唔平得,CPU唔平得,咁散熱膏有無得平?  有無平靚正推介?

下面貼番我部機的規格
火牛

4條 2G RAM
顯卡是 SAPPHIRE 藍寶 HD 7750 1GB GDDR5 LOW PROFILE

唔講筆直就....

回覆 2# 200644600

我見Y拍賣 個二手 1055T 650 ,HKEPC二手 兩個月前有500蚊.
如果只係換CPU,  $500-700?

筆值個問題/疑問係,
答案1:你部機換左CPU都廢廢地,唔駛換,等儲夠錢一次個換哂去.
答案2:你換CPU,幸定有升左天的感覺,換左仲可以玩到大作,涯多一兩年.

1. 慳翻 , 唔駛換 儲錢等成套換, 反正依家最新一代 U  (Intel Skylake) 用DDR4 , 下代 AMD Zen 都係預計會用 DDR4  , 唔好晒錢換粒U

2. 唔會有升天感覺 , 由 955BE -> 1090T 除左多工好用左d 之外 用落分別不大 ,
1090T -> FX-8300 都係多工有d 用

你重要係 DDR2 , 唔好再花錢落個舊平台了, 壞左板 粒二手U 又係無用

回覆  200644600

我見Y拍賣 個二手 1055T 650 ,HKEPC二手 兩個月前有500蚊.
如果只係換CPU,  $500-700?
...
kit0072 發表於 2015-12-27 18:47

幾百吊住條命唔上唔落...

吾打機、二手AMD底玩、好多粒拍得住甚至好過i5。但打機請轉用intel, AMD 8核都及吾上i3,轉用intel吧

$4K 買部新 Dell i5 機把啦,我弟弟和個老死各買左一部俾仔女玩/做功課。

換得u嚟 轉過頭死塊板就真係揼心口
慳d洗 一鑊過upgrade CPU+板+ram
Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-4460 Haswell Refresh (3.2GHz,6M Cache,LGA 1150,22nm) CPU BOX 盒裝
數量: 1 價錢: HK$ 1303       

ASUS 華碩 B85M-G B85,DDR3,LGA 1150,HDMI,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
數量: 1 價錢: HK$ 520       
Kingston DDR3 1600MHz 8GB (1x8GB) Ram KVR16N11/8 / D1G64K110
數量: 1 價錢: HK$ 267       

總數量: 3        總數: HK$ 2090