[電源器] 火牛風扇高頻嗚嗚聲&新火牛選擇

依加仲係用緊隻CM Elite V2 500W
火牛風扇果種高頻既「嗚嗚聲」或「唔唔聲」聽到人都癲
影響哂用電腦既意欲
打機更加去到fifi聲
大概後日出街會順便買過隻火牛
依加暫時有三隻心水
1.Corsair RM650i
2.Cooler Master V550F
3.FSP AURUM 92+ 550W
不過有d驚又奶野
好似呢種風扇聲係CM獨家問題?
話我麻煩囉唆都係咁嫁啦
問清楚緊係好d嫁啦

antec neo eco2 450/550w

看來你真係患有嚴重的火牛恐懼症!我地玩左幾十年電腦,火牛的風扇聲真係唔多覺,尤其是近十年的,全部轉晒用大直徑的風扇,在低轉速的情況下,你唔係特別去聽根本都聽唔到!真係講風扇嘈,CPU和顯示卡的風扇隨時勁過佢幾倍啦!

依加仲係用緊隻CM Elite V2 500W
火牛風扇果種高頻既「嗚嗚聲」或「唔唔聲」聽到人都癲
影響哂用電腦既意欲 ...
jack8834 發表於 2016-1-16 18:23

RM650i, 講你又唔信, 唔信你又問

回覆 3# diy-apprentice
依加呢隻就係咁樣
遇過一次鬼已經怕黑
所謂陰影就是咁樣一回事
其實想以平平地既心態買隻V550玩下
但有D驚買CM又奶野

回覆 4# AC360
其實以金牛黎講
RM650i真係貴
只係勝在7年保
最近又比較缺錢
話說Corsair在HK係邊間代理?

回覆 2# abc26387196
唔係幾覺眼有呢隻

回覆  diy-apprentice
依加呢隻就係咁樣
遇過一次鬼已經怕黑
所謂陰影就是咁樣一回事
其實想以平平 ...
jack8834 發表於 2016-1-16 23:14

我用緊最cheap的跑車牛都未見這情況出現,你驚就買另一隻牌子啦,其實只係風扇用得耐損耗的問題,假如你識DIY,自己拆出來去配返一隻新風扇就可以繼續用。另一個方案,就係先買另一隻新的,確保可以正常使用,然後舊的再拆出來換風扇。假如現有的牛未過保,就送回代理啦。

回覆 8# diy-apprentice

我覺得8cm既fan仲靜過12cm fan喎

回覆  diy-apprentice

我覺得8cm既fan仲靜過12cm fan喎
abc888 發表於 2016-1-17 09:52

可能是個別品牌的問題吧,一般情況下,細風扇為了保持其風流量散熱,就一定要用較高轉速。而大風翩則可以用較低轉速就可以做到足夠的風流量。