[主機板] 求Z170非黑紅色ATX底板推薦

如題
我見呢排出親果啲底板幾乎全部都係黑紅色
有冇其他唔係黑紅色嘅底板推薦?
要ATX板
上網見到MSI Z170 KRAIT GAMING黑白色好似唔錯
但係後面io無咗塊蓋冚住有啲不爽
ASRock Z170 Extreme4都唔錯
仲有無其他推薦?

筆直$1500樓下
越平越好

BTW乜而家香港有行貨嘅得返4間?
我以前一路都以為有好多
點知原來得兩間AS+MSI+GIgabyte

同埋而家煙條係咪封咗non-k CPU oc啦?
仲有今代係咪淨係得z系底板+non-k CPU先有得超?
non-z系底板+non-k CPU會唔會有可能超到
勿diu

GIGA Z170 UD5

GIGA Z170 UD5
wilson030 發表於 2016-1-18 18:18

睇落好似ok
不過ud5同埋ud3其實有冇咩大分別?
雙LAN我用唔著
話晒都相差成三舊水

睇落好似ok
不過ud5同埋ud3其實有冇咩大分別?
雙LAN我用唔著
話晒都相差成三舊水 ...
losiukit1 發表於 2016-1-18 18:26

用料,同條PCIE多左條鐵話蛋化條SLOT囉~
UD3 OK嘅~

Asus Z170 pro.

msi
Z170 KRAIT GAMING 1k左右

另外
msi z170 xpower 不過3k黑白幾頂隱

thx all ching
呢度咁多塊板嚟講我會比較鍾意asus z170 pro多啲
呢塊板o唔ok?
好似無咩開箱咁
定係話同價位值得有更好既板?

呢塊板o唔ok?
好似無咩開箱咁
定係話同價 ...
losiukit1 發表於 2016-1-18 19:46

Z170 Pro平GA-Z170X-UD5一舊,但冇左下面的features,

双Intel LAN(Pro係單Intel LAN);
少2個SATA3 port(UD5多粒AsMedia SATA controller);
M2 Express得1個(UD5有2個,但其中1個要disable左1條 PCIE x4,
2oz銅PCB;
10K電容(Pro只係5K,華碩要2000蚊樓上的ROG HERO, SABERTOOTH先至係用10K電容)

利申: 我最近買左UD5,不過我揀的比較對象不是Z170 Pro,而是Asrock的Extreme6,1500内CPU VRM部份用料最好的應該係佢......

p.s. Asus今次Z170連Deluxe都係用5K CAP,是在下輸了

呢塊板o唔ok?
好似無咩開箱咁
定係話同價 ...
losiukit1 發表於 2016-1-18 19:46

呢愧新出嫁, 出左都冇一個月, 梗係冇乜開箱啦。

Z170 Pro平GA-Z170X-UD5一舊,但冇左下面的features,

双Intel LAN(Pro係單Intel LAN);
少2個SATA3 port(UD ...
INGRAMLI 發表於 2016-1-18 20:24

双Intel LAN(Pro係單Intel LAN);-------->我唔玩雙LAN

少2個SATA3 port(UD5多粒AsMedia SATA controller);-------->我讀一隻HDD+SSD

M2 Express得1個(UD5有2個,但其中1個要disable左1條 PCIE x4,-------->無錢玩呢啲

2oz銅PCB;
10K電容(Pro只係5K,華碩要2000蚊樓上的ROG HERO, SABERTOOTH先至係用10K電容)

雖然好似冇咩分別咁
但係感覺上多$100有呢啲嘢有好似好啲咁

BTW ASRock Z170 Extreme6我覺得好似唔錯
而家用緊ASRock都無咩問題
咁UD5定係Extreme6好啲?