[操作疑難] 砌新機開唔著機

一砌完開機CPU風扇轉幾秒就停,之後又會再轉幾秒再停無限LOOP(連BIOS畫面都無)
之後逐樣拆見到底板CPU槽D針腳係"R"的
拎上聯強換左一塊返黎情況都係咁...(睇過SN前後唔係同一塊)
唔通咁黑連續兩塊板都有問題?
定係其實粒I5 6500係壞的?

PS.板係GIGABYTE B150 DDR4
巳經試過拆埋粒BIOS電同重裝粒CPU

https://www.youtube.com/watch?v=rnd9qUrn-gE

一砌完開機CPU風扇轉幾秒就停,之後又會再轉幾秒再停無限LOOP(無畫面)
之後逐樣拆見到底板CPU槽D針腳係"R"的 ...
kc60 發表於 2016-1-18 20:58

末必關 CPU 事, 可能 Bios setting 問題, 試下把 monitor CPU fan detect set "ignore" or "off", 我塊 Asus B150 pro gaming D3 都係咁, 因近日天氣冷 , CPU fan rpm 轉速過低, 底板以為你 CPU fan 壞而唔俾你開机。

末必關 CPU 事, 可能 Bios setting 問題, 試下把 monitor CPU fan detect set "ignore" or "off", 我塊 As ...
eddychoy04 發表於 2016-1-18 21:04

忘了補充,其實連BIOS畫面都無
SORRY

忘了補充,其實連BIOS畫面都無
SORRY
kc60 發表於 2016-1-18 21:09

咁要 check 下所需電線有冇插好哂, 我又試過 CPU 8 pin power 冇插好或直情唔記得插就係 Bios 畫面都冇, 嚇到鼻哥噥冇肉。

補充:Check 埋机箱 jumper 仔有冇插錯。

多謝師兄,兩個4PIN真係有一個鬆左,謝謝

多謝師兄,兩個4PIN真係有一個鬆左,謝謝
kc60 發表於 2016-1-19 00:46

Good news, enjoy your new PC.............

回覆 5# kc60

"底板CPU槽D針腳係"R"的 "

N年前上強仔整板,見我d 針 R 當人為要加唔記得幾多錢
果時明明成塊整入盒先攞去整,但show 比我睇又真係扁左幾支 XD

同我情況一樣 http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

不過我係用風筒先開到機應該唔係鬆左掛

同我情況一樣

不過我係用風筒先開到機應該唔係鬆左掛
叮叮仔 發表於 2016-1-19 18:11

又係可能天氣冷加風扇轉速過低問題, 入 Bios 攪攪佢睇下得唔得。
入到 Bios 認到粒 U 已經唔關粒 i7 和 socket 針腳事,好多時係 power 線末插好哂和 Bios 攪鬼。