[主機板] 加 wifi 卡疑問

請問師兄們可以點樣check bios有冇lock mini pci wifi卡?
我插左1張卡然後windows認到張卡,更新驅動佢又話ok。status都顯示正常。但search唔到信號。(顯示無網絡可用)
搵過相關資料好似話底板會lock卡?

板: asrock qc5000 itx/ph

謝謝

via LG G3

請問師兄們可以點樣check bios有冇lock mini pci wifi卡?
我插左1張卡然後windows認到張卡,更新驅動佢又話 ...
archihammer 發表於 2016-1-19 01:13

Set 左係 AP 定 client?
好似錯區.

回復 2 #eddychoy04

唔係好聽得明同唔係好識set。意為係1插即用 可唔可以講下即係咩?
原本訂wifi版。點知冇貨個老闆幫我插左張mini pci wifi card。跟住唔得啦(出現1樓既問題),拎番比佢整。跟住佢話冇得搞退番2塊板個差價比我。因為唔想佔用pcie 16x同usb位。所以想請教下係硬件限制冇得搞定係佢唔識搞。

via LG G3

回復 eddychoy04

唔係好聽得明同唔係好識set。意為係1插即用  可唔可以講下即係咩?
原本訂wifi版。 ...
archihammer 發表於 2016-1-19 01:35

我明明地你講乜, 但想攪 Wifi network 基本上一隻無線 router 走唔甩, 做主机及 AP (access point), 其他仔 (副機) 插支 USB Wifi Adaptor (手指) set 做 client 就攪掂。 當中要做兩樣野, 1. 上 driver and software, 2. Set "SSID" 即改名 及 Set "Password"。其實冇乜野攪。

Wifi card (internal) 是做以上 USB Wifi Adaptor 既野。如果冇 Wifi router 佢梗係話冇網絡可用喎。

回復 4 #eddychoy04

本身屋企有用緊router。手機,notebook 都wifi正常使用緊。用手機search network周邊都有search到(其他隔離屋)信號。所以"無網絡可用"先覺得係張mini wifi卡有問題

ps:塊板其他所有功能正常。插lan係正常上到網

via LG G3

回復 eddychoy04

本身屋企有用緊router。手機,notebook 都wifi正常使用緊。用手機search network周邊都有 ...
archihammer 發表於 2016-1-19 02:12

咁就真係唔知乜樹?
不如簡簡單單插支手指咪算囉。
Check 過你塊板背有 6 個 USB, 冇理由唔可以放一個俾 Wifi 用喎。

回復 6 #eddychoy04

位其實係有。只係唔太想機背/頂咁多野插住。到最後1步真係冇得搞都係會選擇唔用wifi或者用usb手指

多謝ching既解答

via LG G3

底板唔同會lock卡,只有notebook會blacklist某啲WiFi卡。
底板裝錯咗"專用版"WiFi卡,會出現"裝置無法啟動",直頭用唔到。

既然Windows認到,又顯示無網絡可用,即係唔關底板事。
唯有睇下張卡定係天線有問題。

試下手動輸入SSID 同pw

via HKEPC Reader for Android

有部分卡係某個pin連住部Notebook的Radio On / Off switch
睇型號有可能要用膠紙mask條pin先會Radio On